Zalm: begroting Beatrix 'was niet zo transparant'

‘Geen buitengewoon spannende exercitie’, vond oud-minister Zalm de klus om het huishoudboekje van Koningin Beatrix onder de loep te leggen. ‘Een ambachtelijk werkstukje’.

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en Jan Hoedeman

Kern van het advies is dat de begroting van de Koningin een ‘gewone’ begroting moet worden. Alle kosten die direct op het staatshoofd betrekking hebben komen erin. Dus ook de kosten van de hofhouding, die tot dusverre ontbraken. Door die wel mee te rekenen stijgt de omvang van hoofdstuk I van 7 tot 39 miljoen euro. En de titel moet veranderen van ‘Huis der Koningin’ in ‘De Koning’.

De kosten van de beveiliging, de paleizen en de staatsbezoeken blijven op de begrotingen van andere ministeries drukken. Volgens Zalm is dat in lijn met vergelijkbare overheidsuitgaven. De beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders komt bijvoorbeeld niet ten laste van de Tweede Kamer, maar van Defensie. De paleizen blijven onder Volkhuisvesting vallen, net als andere monumentale overheidspanden zoals het ministerie van Algemene Zaken.

De staatsbezoeken (ongeveer 2 miljoen euro per jaar) worden verantwoord door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. ‘Als het op je begroting staat, moet je erover kunnen gaan’, is de stelregel van de nieuwe topman van ABN Amro.

Ophef
Het advies van Zalm is een uitvloeisel van de ophef die vorig jaar ontstond over de onderhoudskosten voor het koninklijke jacht de Groene Draeck. Die bleken voor bijna een euroton op Defensie te drukken. Daarna bleken de kosten voor koninklijke vliegreizen te laag te zijn ingeboekt – ook door de administrateurs van bij Defensie.

Balkenende moest naar de Kamer komen, en beloofde beterschap. De commissie-Zalm was het gevolg. De voorzitter was zich bewust van de politieke gevoeligheid van het onderwerp, zegt hij in een toelichting. Want het werk zelf mocht niet erg ingewikkeld zijn, er was wél aanleiding om de koninklijke boekhouding aan een renovatie te onderwerpen. ‘Het was niet zo transparant’, geeft Zalm toe.

Verdere uitsplitsing van kosten vindt Zalm geen goed idee. ‘Dan kun je straks de militairen die op Prinsjesdag langs de koets staan ook gaan toerekenen. Of de zetels in vak K aan de afzonderlijke ministeries. Dan krijg je een volstrekt krankzinninge bureaucratie. Het moet een beetje hanteerbaar blijven.

Groene Draeck (ANP) Beeld
Groene Draeck (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden