Zalm: banenmotor snort lekker

'We zijn tegen de verdrukking in aardig blijven draaien.' Niet zonder trots constateert minister Zalm (VVD) dat de Nederlandse economie robuust groeit, de banenmotor lekker snort en het begrotingstekort snel wegsmelt....

Het Centraal Planbureau (CPB) rekent in de Macro Economische Verkenning voor 1999 op een economische groei van 2,75 procent en voor 2000 op 2,5 procent. Dat is minder dan de bijna 4 procent van 1997 en 1998, maar aanzienlijk meer dan de scherpe terugval die eerder werd gevreesd. Het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie blijft onverminderd groot en in de buurlanden is de groei ook meegevallen, constateert het CPB. Verder jagen de opgelopen olieprijs en de hogere dollarkoers de groei aan.

Het zware weer dat begin dit jaar voor de economie werd voorspeld, is uitgebleven, en nu Azië zich ook herstelt van de financiële crises zal de economie van West-Europa verder aantrekken. Het kabinet heeft dreigende tegenvallers bij de opvangkosten van asielzoekers en in de uitgaven voor de zorg goed opgevangen, schrijft het CPB, en er waren grote meevallers bij de belastinginkomsten.

De Nederlandse economie ontwikkelt zich zelfs beter dan het Europees gemiddelde. 'We zijn zo'n 10 procent uitgelopen', zegt Zalm. 'Met de groei van de werkgelegenheid zijn we zelfs Europees kampioen.' Die ligt 20 procent boven het EU-gemiddelde en dwingt alom bewondering af.

Dit jaar zullen 60 duizend werklozen aan het werk gaan, berekende het CPB, waarmee het totaal zakt naar 290 duizend, het laagste aantal sinds 1980. Volgend jaar zal de daling met 10 duizend minder scherp zijn. Toch is de werkloosheid dan in vijf jaar tijd bijna gehalveerd. Het CPB heeft bovendien berekend dat het belastingplan 2001 nog eens 65 duizend banen oplevert.

Het financieringstekort daalt volgens het CPB in 2000 naar 0,3 procent. Het ministerie van Financiën heeft dit cijfer evenwel niet overgenomen en houdt het op 0,6 voor dit jaar en 0,5 voor komend jaar.

Volgens Zalm is een dergelijk verschil tussen de Haagse rekenmeesters heel gewoon: 'Als het 4,1 en 4,3 is, doet niemand er moeilijk over. Maar nu het tekort de nul nadert, valt het blijkbaar erg op.' Het CPB berekent de belastingopbrengst anders, waardoor dergelijke verschillen niet te vermijden zijn.

Tussen al dit goede nieuws steekt de stijging van de arbeidskosten schril af. Dit jaar komt de gemiddelde loonstijging uit op 2,5 procent, en volgend jaar wordt het 3 procent. Zalm geeft toe dat dit een zorgelijke ontwikkeling is, maar wast zijn handen in onschuld: 'Het is aan de sociale partners om hier iets aan te doen.'

Het CPB constateert bovendien dat er 'belemmeringen dreigen op de arbeidsmarkt'. Werkgevers klagen dat ze geen personeel kunnen krijgen, en dat komt de veelgeroemde loonmatiging niet ten goede. Het CPB hoopt dat deze krapte mensen het arbeidsproces in lokt. Grotere arbeidsdeelname is op lange termijn goed om de vergrijzing op te vangen, en op korte termijn wordt daarmee voorkomen dat verdere groei vastloopt in 'onvervulbare vacatures en excessieve loonstijgingen'.

De inflatie, een andere bron van zorg voor het kabinet, blijft dit jaar beperkt tot 2 procent en zal ondanks de gestegen olieprijs volgend jaar naar 1,75 terugvallen. Dat komt volgens het CPB door de afschaffing van de omroepbijdrage. Omdat de investeringen van het bedrijfsleven goed op niveau blijven, voorziet het CPB ook na 2000 een voorspoedige groei van 2,5 tot 3 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden