Zalm: Balkenende neemt afstand van eigen beleid

DEN HAAG (ANP) - VVD-vicepremier Gerrit Zalm vindt het onbegrijpelijk dat premier Jan Peter Balkenende het met de VVD succesvol gevoerde kabinetsbeleid niet tot inzet van de verkiezingen maakt.

Zalm is erg teleurgesteld dat Balkenende nu wel de vruchten van de hervormingen wil plukken, maar tegelijkertijd het beleid wil afzwakken, zoals het afschaffen van de no-claim in de zorg. ,,Hij is niet consistent. Het was niet gek geweest als ook Balkenende zijn nek had uitgestoken voor het kabinet-Balkenende'', zegt Zalm donderdag in een vraaggesprek met het ANP. ,,Blijkbaar is het toch te veel VVD-beleid geweest.''

Zalm is ervan overtuigd dat de CDA-premier na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november wegloopt met een ander, namelijk de PvdA. De VVD kiest onomwonden voor voortzetting van de coalitie met het CDA.

Hervormingen

Zalm verwerpt ook de claims van Balkenende dat het CDA de hervormingen in zorg en sociale zekerheid heeft bedacht en als eerste aandrong op financiële soliditeit. De stelselherziening in de zorg lag al onder het paarse kabinet klaar, benadrukt de VVD-bewindsman. ,,En voor zover ze al aan iets getrokken hebben, was dat niet aan het financiële beleid. Van CDA-ministers die de staatsschuld in 25 jaar wilden aflossen, heb ik in elk geval geen last gehad'', zegt Zalm.

Zalm waarschuwt voor een nieuw kabinet van CDA en PvdA. Volgens hem dreigen dan twee horrorscenario's. ,,Of ze ruilen dingen tegen elkaar uit. Dan krijgt de PvdA een beperking van de hypotheekrenteaftrek en bejaardenbelasting en het CDA bijvoorbeeld een grotere efficiëncy in de zorg. Of er gebeurt helemaal niets. Dat lijkt me een reële optie. Dan verpietert de economie, terwijl we dat ons gezien de ontwikkelingen in de internationale economie niet kunnen permitteren. Balkenende wil de komende jaren rust? Rust vind je op het kerkhof.''

Zalm gaat tot 22 november nog veel de boer op met de resultaten van het kabinetsbeleid. Hij past ervoor zelf voor de verkiezingen duidelijkheid te geven over zijn eigen toekomst om zo de peilingen proberen wat op te stuwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden