Zalig zoemend zomernieuws

Service voor vakantievierders en ieder ander die geen zin heeft in nieuwsjagen: Jean-Pierre Geelen vat een week in Nederland samen in 607 woorden. Blijft u gerust nog even weg.

JEAN-PIERRE GEELEN

Reiziger ahoy! Daar staan we weer, aan de dorpspomp op het pittoreske pleintje van uw vakantiebestemming. Zes zomerweken lang elke zaterdag bijpraten over de toestand aan het thuisfront van afgelopen week, met tussen de heuvels door vrij zicht op de woelige baren van de zee aan zomernieuws. Honderd procent gegarandeerd vrij van geouwehoer du Tour.

Mandela toch nog de geest gegeven? Vrede uitgebroken in Syrië? Egypte gered? Het zingt vanzelf rond op de camping. Evenals de mededeling dat de comateuze prins Friso vanuit het Londense Wellington ziekenhuis is overgebracht naar Nederland. Of, zoals de RVD het wat ongelukkig uitdrukte: 'Deze zomer zal Prins Friso met zijn gezin doorbrengen op Paleis Huis ten Bosch.'

Maar het zijn juist de kleine, kenmerkende, heerlijk Hollandse wetenswaardigheden over het thuisfront die het verblijf buitengaats zo onbetaalbaar maken.

De wetten van het nieuws dicteren dat het komkommerseizoen gepaard gaat met een uitbraak van dierennieuws. In het collectieve geheugen huizen nog de puntslang, de poema en de wasbeer. Dit jaar viel vlaggetjesdag vorige week. Het nieuws was weer volvet, met de ophef over de masturberende Mees, dode vogeltjes en de erotisch bedoelde beelden van de ponypletters.

Nu is Nederland in de ban van de wolf. Doodgereden te Luttelgeest, inmiddels met 98 procent waarschijnlijkheid geïdentificeerd als een wolf (en geen hond) uit Duitsland. In de buik van de ongelukkige bevonden zich stukken bever, maar het beest heeft ook de politiek verscheurd. Volgens de PvdA moet het sprookjesachtige roofdier in Nederland een kans krijgen, maar VVD-Kamerlid Johan Houwers loopt het dun uit de broekspijpen: alle wolven afschieten, opperde de bange boze jager.

Maar dat was allemaal voordat het een sprookje bleek.

God straft onmiddellijk: van dode wolf naar rode hond, op de Biblebelt. Vastgesteld bij elf kinderen op 'een basisschool in Midden-Nederland', waar veel gereformeerden wonen die zich niet laten vaccineren tegen ziektes als deze.

Poortwachters Knevel en Van den Brink besloten daarop spoorslags het land beurtelings te verlaten, en laten zich in hun zo fel bevochten dagelijkse avonduurtje vervangen door een legertje televisiemensen, variërend van Antoine Bodar en Wouter Bos tot Helga van Leur en Lucille Werner.

Terwijl Tilburg zich opmaakt voor de jaarlijkse kermis (oefent u vast op de traditionele reportage van roze maandag), stond de kermiswereld even verderop in vuur en vlam. In Eersel waren twee vrachtwagens en een caravan van kermisexploitanten in vlammen opgegaan. Daders onbekend, evenals de achtergrond.

En de nieuwscarrousel draaide toch al als een dolle in de regio. 'Politie redt slang uit stofzuigerslang', prijkte tussen de koppen. Een Tilburger trof in zijn stofzuigerslang een rattenslang van 50 centimeter aan. Ongevaarlijk beestje, maar maak dat de kat maar wijs.

Volop zomer dus in het zonovergoten medialandschap. Het zijn dagen waarop je in de lome uren nietsvermoedend de transistor kunt aanzetten, waaruit dan zomaar bloedserieuze reportages rollen over de kwaliteit van de mossel: te klein door het slechte voorjaar. 'Zes getroffenen door brandwonden tijdens het barbecuen afgelopen weekend.' En o, zalig zoemend zomernieuws: 'Proef met veiliger fietspaaltjes van start', aldus het, komt-ie: 'Kenniscentrum Fietsberaad.' De wijze raad heeft bedacht dat 'flexibele fietspaaltjes met led-verlichting en inleidende ribbelmarkering' de veiligheid van de tweewieler vergroten.

Tijdens uw afwezigheid stond ook nog even De Kuip op losse schroeven. Een subtropische storm dreigde het hele Feyenoordstadion omver te blazen, maar donderdag ging de wind luwen, toen duidelijk werd dat in de Rotterdamse gemeenteraad geen meerderheid meer bestond voor het garantstellen van de benodigde miljoenen voor de bouw van een nieuw gevaarte. In tijden van crisis drogen de dromen op, ook de megalomane.

Aldus de situatie aan het thuisfront. U begreep het al: patiënt slaapt; toestand zorgwekkend, doch stabiel. Vooralsnog geen reden om terug te keren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden