Zal ik mijn partner ten huwelijk vragen?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Beeld .

Sinds enige jaren ben ik intens gelukkig met mijn nieuwe partner, zo gelukkig zelfs dat ik wel met hem wil trouwen. Nooit eerder heb ik dit gevoel zo sterk gehad. We hebben er diverse keren over gesproken, maar helaas houdt hij de boot af. Ik kom er niet achter waarom hij niet wil. Wat doe ik nu: het zo laten als het nu is en heimelijk blijven hopen dat hij me ooit vraagt, of ga ik als geëmancipeerde vrouw met een rode roos in de mond voor hém op de knieën? Wat zou u doen?

Vrouw, naam bij de redactie bekend.

Wacht niet op hem

Ook ik heb mijn mooie, fijne, nu inmiddels man en vader van onze zoon, ten huwelijk gevraagd. Niets mooier dan iemand van wie je houdt laten weten dat je die verbintenis wilt aangaan. De herinnering aan het stellen van die vraag, en aan zijn reactie, is haast nog mooier dan het trouwen zelf. Tenslotte: hoe geëmancipeerd ben je als je niet zelf gaat voor wat jij wilt, maar wacht op initiatief van de ander?

Joni van der Heide-Honselaar (31), Rijswijk

Overval hem niet

Ik zou niet langer wachten op actie. Benut je zelfstandigheid en praat over je gevoel. Achterhaal of jullie hetzelfde denken over een huwelijk en stuur aan op een duidelijk antwoord. Als jullie op één lijn zitten, dan kun je er voor kiezen om zelf de stap te zetten. Wanneer je hem nu ten huwelijk vraagt, bestaat de kans dat je hem hiermee overvalt.

Isabelle de Beere (22), Utrecht

Laat het voorlopig los

Uw partner houdt de boot af, de kans dat hij nee zal zeggen is dan groot. Ik heb hetzelfde meegemaakt en heb het losgelaten, mijn partner was er nog niet aan toe. Op de dag dat wij elkaar 25 jaar kenden, ben ik alsnog ten huwelijk gevraagd. Het was een fantastisch feest, onze kinderen hebben ook het trouwboekje ondertekend. Het was het wachten meer dan waard.

Jacqueline Kuiper (48), Harderwijk

Blijven vragen

Ja, doen! Mijn man vond trouwen burgerlijk. Ik vond het prima. Totdat ik tijdens een fijne gezinsvakantie, de kinderen waren inmiddels 6 en 8 jaar, de ene na de andere nacht droomde van bruiloften. Het duurde even voordat ik zelf inzag: ik wil eigenlijk graag alsnog trouwen. Een moment nemen om ten overstaan van alle vrienden en familie te verklaren: wij horen en blijven bij elkaar. Mijn man bleef de boot afhouden. Uiteindelijk heb ik elke avond voor het slapengaan aan mijn man gevraagd of hij wilde trouwen. Na vele malen 'weet nog niet' en 'zal erover nadenken' ging hij na de zoveelste avond schoorvoetend akkoord. Ik had hem inmiddels gerustgesteld dat het echt geen peperdure bruiloft hoefde te worden. Na onze trouwdag was hij de eerste die riep: 'Dit was het beste dat we ooit hebben gedaan!' We genieten, nu alweer twaalf jaar later, nog steeds na van die prachtige dag.

Vera Gelissen (48), Rosmalen

OVER TWEE WEKEN: ZAL IK MIJN ZOON TOESTAAN OM CANNABIS TE KWEKEN?

Mijn zoon (16) en een vriend blowen een keer per week. Meestal buiten op een bankje, waarna ze in huis komen chillen. Nu willen ze dolgraag een cannabisplant kweken, als hobby en voor eigen gebruik. De vraag is of het bij ons in huis mag (bij de vriend mag het niet). Ik neig ernaar toe te stemmen, want ik vind het wel mooi als die jongens ergens voor zorgen. Cannabis kweken vraagt veel toewijding, naast een investering van zakgeld in lampen. Bovendien is het nog maar afwachten of het bruikbare wiet oplevert. De jongens zorgen goed voor elkaar en denken na over wat ze doen (voor zover pubers dat kunnen overzien). Mijn zoon zit goed in zijn vel en doet het oké op school. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 18 september 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden