Zal de PvdA zich weer kunnen profileren als de belangenbehartiger van de samenleving?

Marleen Barth maakte zichzelf tot ballast van haar partij die zo graag een nieuwe start wilde maken.

Marleen Barth in de gangen van de Eerste Kamer Beeld anp

Voor PvdA-leider Asscher en partijvoorzitter Vedelaar moet het een week vol chagrijn zijn geweest. Zij staan voor de ondankbare taak om met hun partij een nieuwe start te maken na de crash bij de verkiezingen van maart vorig jaar. Is het door middel van compromisloze oppositie mogelijk om het beeld weg te poetsen van een partij die zichzelf verloor onder de druk van regeringsverantwoordelijkheid? Zal de PvdA zich weer kunnen profileren als de oprechte belangenbehartiger van het minder kansrijke deel van de samenleving?

Wat niet helpt bij die tocht door de woestijn zijn incidenten rond PvdA-politici, die vooral met zichzelf bezig zijn. Vanuit dat oogpunt is het een raadsel wat Marleen Barth bezielde, toen zij vorige week besloot om toch maar af te reizen naar de Maldiven.

De fractievoorzitter in de Eerste Kamer lag immers al onder vuur vanwege haar rol rond het geruchtmakende vertrek van haar man, Jan Hoekema, als burgemeester van Wassenaar. De onwettige aanvulling van zijn wachtgeld met bijna 18 duizend euro kwam nog vooral voor zijn rekening. Maar Barth bedelde bij de gemeente om een flinke huurverlaging voor de burgemeesterswoning, waar het paar op eigen verzoek nog een jaar in kon blijven wonen.

Het PvdA-bestuur had haar daarvoor nog maar net op het matje geroepen, toen haar onthutste partijgenoten begrepen dat Barth van plan was om op een zonvakantie te gaan. Buiten recestijd om en precies tijdens het meest precaire Eerste Kamerdebat van het jaar, over de nieuwe donorwet. Barth kreeg er vragen over en hoorde de bezwaren aan, maar ging toch. Omdat ze meende dat ze er recht op had.

Wachtgeldverhogingen, huurverlagingen en vakanties geheel naar eigen behoefte inplannen: Marleen Barth is kennelijk gaan denken dat het de normaalste zaken van de wereld zijn. Een beter bewijs had zij niet kunnen leveren dat zij is afgedreven van de grondbeginselen van haar partij en van de mensen die zij wil vertegenwoordigen. De PvdA gaat zonder haar verder, ongetwijfeld in de hoop dat zij dan wat lichter loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.