Zakken van Nespresso

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Op=op gaat elke zaterdag op zoek naar antwoorden. Vandaag: koffiecapsules en ziektepolissen.

Zorgpolis opzeggen? Dat gaat zomaar niet


Overstappen van zorgverzekering, dat leken Paul van Ginkel en zijn ouders wel wat. Al tien jaar waren ze klant bij Zilveren Kruis Achmea, maar niet langer tot hun genoegen. Op 31 december liet Van Ginkel Zilveren Kruis per e-mail weten de drie polissen te willen beëindigen.


Maar dat ging zomaar niet, antwoordde de verzekeraar enkele dagen later. Van Ginkel bleek nog een bedrag van 20 euro open te hebben bestaan. 'Je mag een polis niet beëindigen als een verzekerde een betalingsachterstand heeft', laat Achmea Op=Op weten. 'Het maakt niet uit hoe hoog het bedrag is.'


Consumenten kunnen maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Van Ginkel moet nog een jaar klant blijven bij Zilveren Kruis.


Ook de afmelding van de ouders van Van Ginkel werd door Achmea geblokkeerd. De verzekeraar eiste een persoonlijke mail van het 75-jarige echtpaar. 'Maar mijn ouders hebben helemaal geen e-mail', schrijft Van Ginkel boos. Maar ook hier beriep Zilveren kruis zich op de kleine lettertjes in de polis, een regel is nu eenmaal een regel.


'Ik vind dat we met betrekking tot de ouders iets te star zijn geweest', zegt een woordvoerder van Achmea. 'We hadden contact met hen moeten zoeken om ze mondeling om toestemming te vragen.' Achmea is bereid de polissen alsnog te beëindigen.


Nespressocups: extra recycling bags op kantoor.


Gemak dient de mens. Al in 1976 bedacht een werknemer van Nestlé een systeem van koffie in aluminium capsules, met sterkte en smaak afgestemd op de individuele koffiedrinker. Het werd pas in de jaren negentig een succes toen het Zwitserse concern er een exclusief tintje aan gaf en George Clooney uitverkoos als het boegbeeld van Nespresso.


Gemak levert ook afval op. Vandaar dat Nespresso sinds 2010 een uitgekiend recyclingproces heeft, waarbij zijn klanten de oude capsules in een speciale zak verzamelen - goed voor 200 capsules. Die leveren ze in bij een Nespresso-boutique of het postkantoor. Of geven ze mee met de pakjesbezorger van PostNL.


Tot zover iedereen blij.


Op een Amsterdamse lezeres na. Zij meldt dat je als klant niet meer dan drie recycling bags kunt krijgen als je online nieuwe capsules bestelt. Volgens haar was het ooit wél mogelijk om meer stuks te bemachtigen.


De lezeres wil dat om ook capsules op haar werk te kunnen inzamelen. Ze werkt op een kantoor waar medewerkers gezamenlijk meerdere Nespresso-apparaten hebben gekocht om betere koffie te kunnen drinken dan de automatenbocht die de werkgever schenkt ('en om in de waan te leven dat George Clooney de koffie hoogstpersoonlijk gezet heeft'). Dat levert honderden gebruikte capsules per maand op, die ze graag aan de postbode wil meegeven.


Maar PostNL accepteert alleen de officiële mosgroene 'buidels'. Met drie stuks van thuis redt deze fan van Clooney het niet.


Bij Nespresso moeten ze even nadenken, maar dan komt het antwoord snel: 'Oktober 2012.'


In die maand is het beleid aangepast. Tot die tijd kostten de zakken 5 eurocent per stuk en kon een klant er inderdaad zoveel bestellen als werd gewenst.


'Sindsdien vragen we geen geld meer voor de recycling bags, maar kun je er maximaal drie gratis aan een bestelling toevoegen. Dat maximum hebben we ingesteld, omdat het voldoende is voor het gros van de bestellingen. We willen voorkomen dat mensen ze voor iets anders gebruiken, bijvoorbeeld als vuilniszak', aldus een zegsman. Klanten met een goed verhaal kunnen meer bags krijgen in de boutique of bij de telefonische servicelijn. 'Geen enkel probleem.'


Ook polisperikelen? Mail naar op=op@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.