Zakenvrouw in China cel in voor steun aan Oejgoer

Een schatrijke islamitisch-Chinese zakenvrouw is in een geheim proces veroordeeld tot acht jaar. Ze zou met Amerikaanse hulp de onafhankelijkheidsstrijd hebben gesteund van de Oejgoer-moslims in Xinjiang....

Van onze correspondent Jan van der Putten

De 53-jarige Rebiya Kadeer, ooit begonnen als wasvrouw, gold als de meest geslaagde Chinese moslimvrouw en als een van de rijkste vrouwen van het land. Ze zat in het belangrijkste adviesorgaan van de centrale regering, adviseerde de provinciale regering en woonde in 1995 in Peking de VN-vrouwenconferentie bij.

In augustus werden Kadeer, haar zoon en haar secretaris opgepakt kort voor een gesprek met stafleden van het Amerikaanse Congres. Ze had hun een lijst willen geven van Oejgoer-gevangenen. Haar zoon is veroordeeld tot twee jaar strafkamp, de secretaris tot drie jaar.

Kadeer is lange tijd zonder aanklacht vastgehouden. Ten slotte werd ze beschuldigd van het doorspelen van staatsgeheimen aan buitenlanders, van separatisme en staatsondermijning. Tijdens haar proces in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang, werd het haar advocaat en haarzelf verboden het woord te nemen.

Mensenrechtengroepen brengen de vervolging van Kadeer in verband met de politieke activiteiten van haar man, een vroegere hoogleraar en ex-politieke gevangene die in 1996 uitweek naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse regering en leden van het Congres hebben meermalen gepleit voor Kadeers vrijlating. Senator William Roth wil deze zaak koppelen aan de stemming over de handelsrelaties met China, waarin hij een sleutelrol speelt. Van die beslissing hangt China's toelating tot de Wereldhandelsorganisatie af.

Op 20 maart begint in Genève de jaarvergadering van de VN-commissie voor de mensenrechten, waarop de VS een motie van afkeuren tegen China zullen indienen. De Europese Unie overweegt die motie te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden