Zakenpartner Clinton krijgt drie jaar cel

De voormalige zakenpartner van president Clinton, James McDougal, is maandag door een rechtbank in Little Rock (Arkansas) veroordeeld wegens fraude en samenzwering in verband met de zogeheten Whitewater-affaire....

AP; REUTER

AP, Reuter

LITTLE ROCK

Rechter Howard veroordeelde de 56-jarige McDougal ook tot een boete van tienduizend dollar en het terugbetalen van 4,27 miljoen dollar aan de Amerikaanse regering, drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, waarvan een jaar huisarrest. De rechter zei dat hij zal adviseren dat McDougal, die in slechte gezondheid verkeert, zijn straf kan uitzitten in een gevangenis met medische faciliteiten.

Volgens de arts van McDougal is de medische toestand van zijn patiënt te vergelijken met die van een 76-jarige. McDougal lijdt aan allerlei storingen in zijn bloedsomloop. Sinds hij in 1986 werd getroffen door een beroerte, heeft hij last van geheugenverlies en depressies.

De gevangenisstraf viel veel lager uit omdat officier van justitie Star bij rechter Howard op schappelijkheid had aangedrongen, omdat McDougal de onderzoekers van de Whitewater-affaire 'informatie over een groot aantal onderwerpen' had verschaft. McDougal, de spil van de Whitewater-affaire, werd in mei schuldig bevonden aan achttien gevallen van fraude en samenzwering.

De medewerking van McDougal aan het onderzoek staat in groot contrast met de opstelling van diens ex-echtgenote Susan. Zij zit sinds vorig jaar in hechtenis omdat zij weigert een federale jury te vertellen welke rol Clinton, destijds gouverneur van de staat Arkansas, in de Whitewater-affaire speelde.

Intussen hebben Republkeinen in het Congres om een onafhankelijke commissie gevraagd die onderzoek moet doen naar onregelmatigheden in verband met het inzamelen van geld voor de Democratische verkiezingscampagne in 1996. De leider van de Republikeinen, Newt Gingrich, waarschuwde gisteren dat als minister van Justitie, Janet Reno, zich hiertegen nog langer blijft verzetten, het Congres een eigen onderzoek zou beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden