'Zakenman Van Anraat correct veroordeeld voor wapenhandel'

De Nederlandse zakenman Frans van Anraat is in Nederland correct veroordeeld als medeplichtige van een aanval met gifgas in Irak.

Van Anraat had bij het hof geklaagd over de rechtsgang in Nederland. De Hoge Raad had eind juni vorig jaar zijn veroordeling wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden bevestigd. Wel werd zijn straf verkort van 17 naar 16,5 jaar cel. De Nederlander leverde in de jaren tachtig op grote schaal chemicaliën aan het toenmalige regime van de Iraakse leider Saddam Hussein.

Onschendbaar

Van Anraat vond zijn veroordeling onterecht. Omdat president Hussein diplomatieke onschendbaarheid genoot en dus buiten het gezag van de Nederlandse rechtspraak viel, had hij ook niet mogen worden vervolgd als medeplichtige. Het hof in Straatsburg gaf hem ongelijk.

Het regime in Irak gebruikte de chemicaliën van de Nederlander voor de productie van gifgas. De machthebbers zetten het zogenoemde mosterdgas op grote schaal in tegen de Koerdische bevolking in het noorden van Irak. Duizenden burgers stierven of raakten zwaargewond. Bagdad gebruikte de gifgassen ook tijdens de oorlog tegen Iran (1980-88).

Winstbejag

Volgens de Nederlandse rechters handelde Van Anraat uit grof winstbejag. Hij zit zijn straf uit in Zoetermeer. De zakenman leverde tussen april 1984 en augustus 1988 ruim 1100 ton chemicaliën die voor de productie van mosterdgas gebruikt konden worden. Na 1984 was hij de enige leverancier van het spul aan Bagdad.

Het Protocol van Genève uit 1925 verbiedt het gebruik van chemische wapens.

Protest in Den Haag bij aanvang van het proces tegen Frans van Anraat in 2005 (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden