Zakenman eist dat ING Bank serviesfabriek De Ster verkoopt 'Ik vecht voor spiritualiteit en materie'

'Ik vecht voor het behoud van de bibliotheek en De Ster, uitingen van spiritualiteit en materie', verklaarde Joost Ritman donderdag na afloop van een kort geding tegen ING Bank....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De zakenman en kunstverzamelaar Ritman staat voor 464 miljoen gulden bij de bank in het krijt. Maar hij wil niet van wijken weten. De voormalig eigenaar van De Ster bracht de omzet naar ruim 300 miljoen gulden. Hij financierde met de winst van het bedrijf de aankoop van kunst en een unieke bibliotheek met filosofische en spirituele werken.

Tijdens de Golfoorlog waren de vliegtuigen nagenoeg leeg en zakte ook de afzet van Ritmans bedrijf. De betaling van de rente op de leningen van de onderneming, de kunstverzameling en de bibliotheek stokte. De bank confisqueerde de onderneming en zette Ritman aan de kant.

Bij de ingreep van de bank werd afgesproken dat Ritman bij een bod van een derde partij op De Ster de gelegenheid zou krijgen de onderneming te kopen tegen dezelfde voorwaarden. Het Arabische consortium Investcorp zou enige tijd geleden een bod hebben uitgebracht van 375 miljoen gulden en Ritman wil De Ster nu tegen dit bedrag kopen. De overname door Investcorp ketste af op de garanties die het consortium eiste, onder meer voor de omzet van De Ster. Ritman stelt die voorwaarden echter niet.

Volgens ING heeft het bod van Investcorp nooit concrete vormen aangenomen: 'Hele gedeelten van de concept-contracten zijn met Investcorp niet eens besproken', aldus raadsman mr. J. Kleyn van ING Bank. De advocaat van Ritman, mr. P. Wakkie, dacht daar heel anders over. 'Ik weet zeker dat de bank bereid was om op 375 miljoen zaken te doen. Er was een bod en dus heeft Ritman het recht dat bod te matchen.'

Het bedrag dat ING nog van Ritman tegoed heeft, is de afgelopen jaren fors opgelopen door rentebijschrijvingen. Door de verkoop van kunst werd anderhalf jaar geleden 40 miljoen gulden afgelost. Ritman wordt financieel gesteund door onder meer HAL Investments. Andere geldschieters wil Ritman niet noemen.

De advocaat van ING Bank betoogde dat de verkoop van De Ster aan Ritman en zijn partners de problemen niet oplost. 'Dan schiet de bank er 210 miljoen gulden bij in', beweerde hij. 'De bank heeft een ernstig probleem en we kunnen dat geld niet opgeven.' Volgens de advocaat van Ritman resteert na een overname van De Ster voor 375 miljoen gulden nog 89 miljoen gulden schuld.

Een deel van de befaamde Bibliotheca Philosophica Hermetica is in Londen bij Christie's ondergebracht. Het gaat volgens ING Bank om delen die buiten de zogenoemde 'kern-bibliotheek' vallen. De bank is van plan ze te verkopen, want de kunstverkoop bracht minder op dan verwacht en De Ster levert ook geen vette winsten meer.

Ritman meent dat de rechter de bank moet verbieden delen van de bibliotheek te verkopen. De verzameling moet een eenheid blijven en ING Bank heeft geen zeggenschap over de bibliotheek, betoogde zijn raadsman. De bibliotheek is door staatssecretaris Nuis op een lijst van beschermd Nederlands cultuurbezit geplaatst. Zij mag niet in buitenlandse handen geraken. Maar volgens ING Bank vallen de delen in Londen daar niet onder. Die zijn immers al in het buitenland. Raadsman Kleyn relativeerde de waarde van de lijst van Nuis: 'Grote delen van de bibliotheek zijn vanuit het buitenland bij Ritman terecht gekomen.'

De president van de rechtbank doet 26 september uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden