Zakenman Boekhoorn opgelicht met 'buitenkansje' in Londen

Een failliete Engelse vrachtwagenchauffeur heeft de steenrijke Nederlandse zakenman Marcel Boekhoorn in Londen bijna 1,5 miljoen euro afgetroggeld voor een 'buitenkansje'.

De truc heeft iets weg van de lokkertjes waarmee Nigeriaanse fraudeurs hun slachtoffers benaderen, via e-mails die melden dat de loterij is gewonnen of dat ergens een erfenis ligt te wachten. Er moeten eerst ‘administratieve kosten’ worden voldaan. Van de oplichters wordt daarna niets meer vernomen.

Boekhoorn, onder meer bekend als financier van de gratis krant De Pers, is in Londen op vergelijkbare wijze in de val gelopen. Hij dacht dat hij een wereldberoemd hotel voor een spotprijs kon kopen van twee miljardairs, maar liet zich indirect bijna 1,5 miljoen euro afhandig maken door een failliete Engelse vrachtwagenchauffeur.

Buitenkansje
Het verhaal lijkt te mooi om waar te zijn. De werkloze chauffeur, Tony Lee, deed zich voor als vastgoedadviseur en informeerde de Britse zakenman Terry Collins over een buitenkansje: hij zou het Londense Ritz Hotel mogen kopen voor 250 miljoen pond (315 miljoen euro).

De eigenaren, de gebroeders Frederick en David Barclay, zouden het hotel op discrete wijze willen lozen. De werkelijke waarde van het beroemde etablissement in Londen zou minimaal een half miljard pond bedragen. Lee zou de winst van een doorverkoop met Collins willen delen.

Het enige dat Collins moest doen om de onderhandelingen te kunnen beginnen en 27 dozen met juridische informatie te verkrijgen, was een aanbetaling van 1 miljoen pond. Hij werd in contact gebracht met Boekhoorn, die wel interesse had in het hotel.

Zakenpartner
‘Je kunt je afvragen hoe een professionele belegger als Boekhoorn hierin verzeild is geraakt. Maar het zag er allemaal goed uit’, zegt Philip van Wijngaarden, een zakenpartner van Boekhoorn. ‘Collins was heel professioneel. Met die meneer Lee hebben we nooit gesproken.’

Het team van Boekhoorn vloog naar Londen met een advocaat en andere adviseurs en toonde zich bereid Collins het geld voor te schieten. Zijn inmenging betekende dat Boekhoorns bedrijf, Apvodedo (Appeltje voor De Dorst), de optie had het Ritz-hotel te kopen voor 258 miljoen pond.

‘We zijn via Collins zelfs rondgeleid in de Ritz’, zegt Van Wijngaarden. ‘We hebben alle suites gezien. Afgaande op de informatie die ons mondeling werd verstrekt, leek de prijs niet onredelijk. Het is een schitterend ouderwets hotel, maar het draait niet goed. Het mag een kapitaal pand zijn, maar uiteindelijk is het de vraag hoeveel maal de winst je betaalt.’

Paardenraces
In werkelijkheid wisten de Barclays, twee miljardairs die op een Kanaaleiland wonen, van niets. Tony Lee en een handlanger aarzelden niet onder meer een Mercedes en een Land Rover te kopen van Boekhoorns geld. Een ander deel van het geld werd vergokt bij paardenraces.

De zaak dient nu voor een Londens gerecht, waarbij Boekhoorn zijn geld terug eist van Collins. ‘Hij heeft een deel van het geld weten terug te halen bij die boeven’, zegt Van Wijngaarden. ‘Maar ondanks een schriftelijke overeenkomst dat hij ons zou terugbetalen als de deal zou afketsen, toont hij zich nu van een minder fraaie kant.’

De vordering van Boekhoorn tot onmiddellijke terugbetaling is echter afgewezen. De rechter, die sprak van een opmerkelijke en ingewikkelde oplichtingszaak, acht een uitgebreide behandeling noodzakelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.