Zaken-imperium raider Perelman blootgelegd

Miljardair Ronald O. Perelman heeft de vaste gewoonte elke ochtend in zijn riante onderkomen in Manhattan te ontbijten met zijn naaste medewerkers....

AP

NEW YORK

Maar het werkontbijt aan het begin van elke werkdag is een van zijn vertrouwelingen noodlottig geworden. Fred Tepperman, de financiële expert binnen de staf van Perelman, moest vanaf begin 1991 steeds vaker verstek laten gaan bij het gezamenlijke ontbijt. Zijn vrouw leed aan de ziekte van Alzheimer en had 's morgens hulp van haar echtgenoot nodig bij het in bad gaan en aankleden.

Perelman miste Tepperman deerlijk bij de dagelijkse ontbijtsessies. Hij waarschuwde zijn vertrouwensman herhaaldelijk dat 'totale aandacht' vereist was. Eind 1991 werd Tepperman ontslagen. Korte tijd later stapte hij naar de rechter om genoegdoening te krijgen. De zaak komt nu pas voor het gerechtshof in New York. De rechtszaak en alles wat uitlekt via de advocaten van beide partijen zullen vermoedelijk het zakenimperium van Perelman volledig blootleggen.

De immer in sigarenrook gehulde Perelman heeft een schriftelijke verklaring afgegeven voor de rechtszaak en zal waarschijnlijk opgeroepen worden als getuige. In de afgelopen drie jaar hebben beide partijen elkaar bittere verwijten gemaakt in de ingeleverde proces-stukken en elkaar buiten de rechtszaal nog veel meer besmeurd.

Vorige week beval rechter Samuel Fredman dat beide partijen zich buiten de rechtszaal niet meer mogen uitlaten over de zaak. Kort daarvoor had Tepperman's advocaat, Barry Slotnick, nog verklaard dat Perelman geen enkel begrip had getoond voor de ellende die zijn financiële man moest doormaken.

'Hij ergerde zich alleen maar dat Tepperman niet met hem wilde ontbijten,' aldus Slotnick. 'Perelman heeft zich in allerlei bochten gewrongen zich genereus en fatsoenlijk op te stellen, maar die vent heeft hem alleen maar bespuwd', reageerde Perelman's advocaat, Stanley Arkin.

Tepperman (60) eist voor de rechter 25 miljoen dollar schadevergoeding en herstel van zijn pensioenrechten en ziekteverzekering ter waarde van 5 miljoen dollar. Perelman heeft teruggeslagen met een beschuldiging van fraude aan het adres van zijn vroegere medewerker, die onder meer verzuimd zou hebben afstand te doen van zijn Mercedes, zijn credit cards, draagbare telefoon en de twee faxen, waarvan hij op kosten van zijn baas gebruik maakte.

Tepperman kwam in juni 1984 in dienst van MacAndrews en Forbes, de houdstermaatschappij van Perelman. Dat was een jaar voor de overval op Revlon. In 1988 kocht de raider vijf spaarbanken in Texas, die op de rand van het faillissement stonden. In de verklaringen die Perelman heeft afgegeven bij de rechtbank wordt erkend dat Tepperman bij al deze deals een sleutelrol speelde.

De later ontslagen financiële specialist was zo belangrijk voor Perelman dat de zakenman hem 30 duizend dollar per jaar betaalde om een appartement aan te houden op loopafstand van het huis van zijn baas. Tepperman verdiende in 1991 een basissalaris van 1,3 miljoen dollar, maar het jaar daarvoor ontving hij inclusief bonussen een salaris van 2,5 miljoen dollar. Tepperman is inmiddels verhuisd naar Boca Raton in Florida waar zijn vrouw is opgenomen in een verzorgingstehuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden