Column

Zaken die goed zijn voor geluksgevoel

John Coltrane, Julie Andrews en andere zaken die goed zijn voor geluksgevoel.

John Coltrane. Beeld ANP

Vanuit mijn mans werkkamer streelde een saxofoon mijn oor. Die van John Coltrane, met My Favorite Things van Rodgers & Hart. Iedere keer weer is het een wonder hoe de jazzmuzikant deze evergreen melancholiek leven weet in te blazen.

Wat een verschil met de versie van Julie Andrews als gouvernante in The Sound of Music. Niet alleen vanwege het tempo en de toonhoogte, ook vanwege de tuttigheid. Al bij de eerste zin, 'Raindrops on roses and whiskers on kittens', verschijnt voor mijn geestesoog Julies kortgeknipte kop. Moet je haar zien stralen in dat grote bed te midden van de kindertjes Von Trapp. Straks loopt dat uit op een kussengevecht, wat ik je brom. Maar eerst moet die opeenstapeling van lievelingsdingen de revue nog passeren: 'Cream colored ponies and crisp apple strudels, doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles.' Kneuterigheid kent geen tijd, maar wat een handig geschreven tekst. De voorbeelden die worden opgesomd, ontroeren tegen wil en dank omdat ze zo herkenbaar zijn. Hoewel, schnitzels... nog met noodles ook...

Hieronder een kleine selectie van mijn geluksgevoelverschaffers: de geur van besproeid asfalt 's ochtends vroeg in een zuidelijke stad; in bed je voeten uitstrekken en in een zee van koelte terechtkomen; kleuters die in plassen trappen met dezelfde verrukte blik als Gene Kelly in Singin' in the Rain; Fred Astaire en Ginger Rogers in een ultralangzame pas de deux; het woord 'steppepaardenmelk' (uit Iphigeneia in Taurië in de vertaling van Nijhoff); de brandendepoppenwagen-zin van Gerard Reve; jonge mannen in snelle pakken; zomernamiddagzon door geloken luxaflex aan een Amsterdamse kade toen mijn ouders nog bij elkaar waren en ze, met vrolijk volk over de vloer, cocktails dronken met een olijf erin.

Maar nu dwaal ik af naar jeugdherinneringen. Op naar het heden en mijn huidige familieleden. Mijn jongste zoon verwijst me naar internet, waar '20 non-sexual sensations that feel amazing' staan vermeld, een aaneenschakeling van jongemensenclichés. Zelf voegt hij er desgevraagd nog een aan toe: een koud tapbiertje na het sporten. Zijn vrouw wordt het gelukkigst van de aanblik van hem en mijn kleindochter slapend op de bank. Jonge moeders houden het nog dicht bij huis. Iets minder jonge vaders ook. Mijn oudste zoon op Mallorca kent geen mooier moment dan wanneer mijn kleinzoon 's ochtends in bed boven op hem komt liggen. En mijn Spaanse schoondochter wordt door geluksgevoelens overmand op hun boot. Met twee klaarwakkere kinderen. Wat schattig! Ik was als jonge moeder juist het gelukkigst als ze sliepen.

Ten slotte pols ik aan het ontbijt mijn man, gewoontegetrouw achter de krant, zoals echtgenoten in moppenblaadjes. Doorgaans geeft hij weinig prijs van zijn belevingswereld.

'Je kent toch het nummer My Favorite Things?'

'Hmm. Heb ik laatst nog gedraaid. Van Coltrane.'

'Ken je het ook van Julie Andrews?'

'Wie?'

'Die gouvernante in The Sound of Music.'

'Wat?'

'Bij de familie Von Trapp.'

'Zegt me niks.'

'Hè, doe die krant even weg en noem me een van jóúw favoriete dingen.'

'Hmmmm. Gemaaid gras of zo?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden