Zakelijk directeur kunstmanifestatie Documenta opgestapt om financiële problemen

De geldnood bij Documenta, de vijfjaarlijkse kunstmanifestatie in de Duitse stad Kassel, heeft tot een vroegtijdig vertrek geleid van zakelijk directeur Annette Kulenkampff. Zij stapt per 1 juni 2018 op, een half jaar voordat haar contract afloopt.

Michiel Kruijt
Het kunstwerk The Parthenon of Books van de Argentijnse artiest Marta Minujin tijdens Documenta in Kassel, Duitsland. Beeld epa
Het kunstwerk The Parthenon of Books van de Argentijnse artiest Marta Minujin tijdens Documenta in Kassel, Duitsland.Beeld epa

In de persverklaring van de gemeente werd begin deze week geen reden voor het opstappen gegeven, maar algemeen wordt aangenomen dat dit heeft te maken met de financiële problemen bij Documenta. Die zijn ontstaan doordat de befaamde kunstmanifestatie dit jaar voor het eerst in twee steden werd gehouden: Kassel en Athene. Hoewel de veertiende editie van Documenta meer bezoekers trok dan vijf jaar geleden, waren de hogere inkomsten niet genoeg om de extra kosten te dekken die in de Griekse hoofdstad waren gemaakt.

Financiële problemen

Volgens een rapport van accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers, dat om een onafhankelijk onderzoek was gevraagd, wordt aan het einde van dit jaar een tekort van 5,4 miljoen euro verwacht. De leiding van Documenta heeft uitgaven gedaan aan personeel, transport, ruimte en beveiliging die van tevoren niet waren begroot. Daardoor ontstond er in september zo'n grote financiële nood dat de kunstmanifestatie dreigde failliet te gaan. Dit werd voorkomen doordat de deelstaat Hessen en de stad Kassel, waar Documenta al meer dan zestig jaar wordt gehouden, met een noodkrediet bijsprongen.

Zakelijk directeur Kulenkampff had onlangs in een interview gezegd dat het tekort was veroorzaakt door onverwachte kosten. De raad van toezicht van de kunstmanifestatie lijkt daar, gezien haar vroegtijdige vertrek, anders over te denken. De financiële problemen hebben tot nu toe nog geen gevolgen gehad voor de artistiek directeur, de Pool Adam Szymczyk. De gemeente Kassel en de deelstaat Hessen, die Documenta al jaren subsidiëren, willen doorgaan met Documenta. Kortgeleden zijn de data voor de vijftiende editie in 2022 vastgesteld.

Dreigend bankroet van Documenta-kunstmanifestatie afgewend
Een dreigend bankroet van de befaamde Documenta-kunstmanifestatie is afgewend door ingrijpen van de lokale overheid. De Duitse deelstaat Hessen en de stad Kassel, waar Documenta al meer dan 60 jaar wordt gehouden, hebben ieder 3,5 miljoen euro noodhulp verleend om het voortbestaan van de vijfjaarlijkse kunstmanifestatie mogelijk te maken.

Kunst verdrinkt in goede bedoelingen op Documenta
Natuurlijk, goede bedoelingen, prachtig... Maar als het zinneprikkelende van de kunst ten onder gaat in de aandacht voor al die maatschappelijke onderwerpen, wat blijft dan nog van de kunst zelf over, vraagt Rutger Pontzen zich af op de Documenta.

Waarom het eerste Documenta 14 in Athene 'een puinhoop van werken' is
Kunstmanifestatie Documenta opent voor het eerst niet in het Duitse Kassel, maar in Athene. Het is een allegaartje van kunstenaars en stijlen. Meerstemmigheid, noemt Documenta dat zelf. Of is het gewoon een puinhoop?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden