'Zakdoek' moet Les Halles weer allure geven

Parijs - Wat ooit de buik van Parijs was, moet nu het stadshart worden. Les Halles, de mythische wijk waar sinds de 12de eeuw het eten en drinken van de Parijzenaars werden verhandeld, gaat weer op de schop. De renovatie, die in 2016 moet zijn voltooid, kost ruim 800 miljoen euro.


Het markantste element van de vernieuwing is een transparant dak van meer dan honderd meter, dat als een beige zakdoek over het bestaande centrum wordt gedrapeerd. Onder die canopée, zoals het dak wordt genoemd, komen voorzieningen als een bibliotheek, een hiphopcentrum en een muziekzaal.


Ook het park van Les Halles, gelegen tussen het winkelcentrum, de beurs en de kerk Sant-Eustache, wordt opnieuw ingericht, met waterpartijen, lage tribunes en speeltuinen. Het is een van de weinige groene plekken in dit deel van de stad. De canopée krijgt een grote opening naar dat park.


De oude wijk met zijn smalle straatjes werd in de jaren zestig gesloopt. De groothandel werd toen verplaatst naar Rungis, een immens centrum, zo'n tien kilometer onder Parijs. De nieuwbouw die ervoor in de plaats kwam, dateert van de jaren zeventig. Les Halles is niet alleen het drukste winkelcentrum van Europa, maar ook een transportknooppunt met dagelijks 750 duizend reizigers, met name uit de randgemeenten.


'Les Halles heeft nooit echt zijn plaats gevonden', zegt Anne Hidalgo, locoburgemeester van Parijs. 'Het centrum is verouderd en veroorzaakt veel problemen, ook op het gebied van veiligheid. Voor toeristen die vanaf het vliegveld via les Halles Parijs binnenkomen, is dit niet het visitekaartje van de stad dat je wilt laten zien.' Met name in de weekeinden veroorzaken groepen jongeren overlast in en om het centrum.


De maquette van de nieuwbouw, opgesteld in pavillon l'Arsenal aan de boulevard Morland, laat zien hoe het grootste deel van Les Halles zich onder de grond bevindt. De lokale treinen komen aan op een diepte van 23 meter. Daarboven is een stapeling van metro, winkelcentrum en culturele voorzieningen. De canopée moet all die functies bundelen.


Architect Patrick Berger vertelt dat de natuur zijn inspiratiebron was. 'Wolken, bladeren, schelpen - die zijn steeds zeer economisch van vorm. Ik heb me daardoor laten leiden.'


De canopée komt te rusten op de bestaande bebouwing. Ook het winkelcentrum wordt gerenoveerd, maar de verkoop gaat door. 'We wilden uitgaan van het bestaande, zonder alles te willen behouden, ' zegt Hidalgo. 'Het is een project van meters winnen, van kleine stappen in plaats van grote gebaren', concludeert Berger.


Die kleine stappen zijn niet volgens iedereen klein genoeg. Omwonenden hebben het project omgedoopt tot Scand'halles. Ze noemen het een schande dat 343 bomen worden omgehakt. Volgens Hidalgo zullen er 138 extra bomen worden geplant.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden