Zakboek voor de patriot

Zouden Mat Herben, Hilbrand Nawijn, Joost Eerdmans, Geert Wilders en de overige leden van het Eigen Volk die er met Jozias van Aartsen naar verlangen dat op onze scholen 'de grondtoon van de natie' wordt onderwezen – zouden zulke volbloed Nederlanders al kennis hebben genomen van The Pocket Book of...

Op hun lijf geschreven!

Het moet eerst natuurlijk vertaald worden, want ik weet niet of ze allemaal even goed in een vreemde taal zijn ingeburgerd. Maar dat kan nauwelijks een probleem zijn. De uitgave telt 64 bladzijden en is dus meer een pamflet of een brochure dan een boekje.

Op de grondtoon valt in ieder geval niks af te dingen. Zowel uit het motto als uit de opdracht die samensteller George Courtauld voorin heeft laten afdrukken, blijkt dat we te maken hebben met een 18-karaats Britse patriot.

Het motto luidt: 'This story shall the good man teach his son'. En de opdracht: 'For my boys with al my love'.

Alsof je prins Charles hoort spreken tot William en Harry.

De vraag is hoe we het voor Nederland moeten bewerken. . .

Bij Courtauld beslaat een beredeneerde jaartallenlijst van Engelse heldendaden meer dan het halve boekje. Engelse patriotten zijn zoals bekend ontzettende opscheppers, dus dat betekent van 1500 voor Christus (Stonehenge) tot 2003 (Engeland wint de wereldcup rugby) de ene klaroenstoot na de andere jubelzang.

Moet een Nederlandse editie daarin meegaan? Enerzijds aarzel je, omdat het misschien niet spoort met onze volksaard. Maar Mat Herben, Hilbrand Nawijn, Joost Eerdmans, Geert Wilders en Jozias van Aartsen, voor wie het boekje vooral bedoeld zal zijn, huldigen juist het standpunt dat onze volksaard wel een beetje peper in z'n kont kan gebruiken.

Maar houdt de heroïek in onze geschiedenis niet op als de Gouden Eeuw in 1702 (het paard van stadhouder Willem III struikelt in Hampton Court over een molshoop) voorbij is? Valt er überhaupt evenveel borst te kloppen als in Engeland? Lees de canon van Jan Bank en Piet de Rooy er maar op na. Dat is qua patriottentrots na 1800 toch een beetje behelpen.

Of moet op dat punt de hulp worden ingeroepen van mevrouw Verdonk die er tegenover allochtonen prat op gaat dat Nederlandse vrouwen naakt op het strand mogen liggen, en Nederlandse mannen mekaar in het openbaar kunnen zoenen, en later zelfs wel samen in het huwelijk treden, zonder het risico te lopen dat ze als echtpaar met hun kop naar beneden van een minaret worden gegooid?

De rest van zijn ruimte besteedt Courtauld aan nog vijf patriottistische categorieën, te weten:

1) de vlaggen van Engeland, Schotland, Wales en het Verenigd Koninkrijk; 2) teksten van onvergetelijke redevoeringen, geboden en handvesten (met als het ware in één adem Churchill, Karel I, Shakespeare en Jezus, alsof de laatste eigenlijk ook een Engelsman was); 3) beroemde hymnen, van God save the king tot aan Land of hope and glory; 4) een overzicht van de 91 overzeese gebiedsdelen zoals die in 1920 nog bestonden; en 5) maten, gewichten en munten die naar men weet in Engeland nooit ondergeschikt zijn geraakt aan het decimale regime van Europa.

Tegen de nummers 4 en 5 kunnen we natuurlijk sowieso niet op: nooit zoveel koloniën gehad, en nul over; bovendien dezelfde saaie meters, kilo's en euro's als in Oslo of Rome. Met Valerius' Gedenkklank komen we hymne-gewijs waarschijnlijk een heel eind, en naast de Tien Geboden kunnen we misschien een toespraak van Thorbecke of een kerstboodschap van koningin Beatrix overwegen.

De vraag is of we de 64 pagina's halen. Maar volgens mij is het helemaal niet erg dat Mat Herben, Hilbrand Nawijn, Joost Eerdmans, Geert Wilders en Jozias van Aartsen als bewoners van een klein land genoegen nemen met een Klein Zakboekje van de Vaderlandsliefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden