Zaïrese rebellen veroveren met opmerkelijk gemak reeks steden

In hoog tempo hebben de Zaïrese rebellen de afgelopen dagen een aantal Zaïrese steden ingenomen. Volgens nog onbevestigde berichten zouden ze inmiddels ook al in het strategische Kisangani zijn gearriveerd....

REUTER; THE GUARDIAN; AFP

Reuter, The Guardian, AFP

GOMA/NAIROBI

Maandag werd bekend dat de stad Beni, ruim 200 kilometer ten noorden van Goma, door de rebellen was veroverd. De Zaïrese regering gaf de val van Beni toe, maar beschuldigt het Ugandese leger ervan het voorbereidende werk voor de rebellen te hebben gedaan.

De Zaïrese regeringssoldaten maakten zich moordend en verkrachtend uit de voeten. 'Een aantal vrouwen is overleden na zeer gewelddadige verkrachtingen of pogingen daartoe', meldt de in Beni werkzame kerkelijke organisatie Action by Churches Together.

De regeringssoldaten vluchtten in de richting van het ongeveer 150 kilometer verder noordwaarts gelegen Bunia. Maar buitenlanders aldaar vertelden over de radio dat ook deze stad inmiddels in rebellenhanden is. Tevens rukken de opstandelingen op naar het westwaarts gelegen Kindu. Onderweg zouden zij in de dorpen talrijke nieuwe strijders recruteren.

In zuidelijke richting is volgens rebellenleider Laurent Kabila de stad Kamituga gevallen, waar zich diamant- en goudmijnen bevinden die worden geëxploiteerd door het Zuid-Afrikaanse Anglo-American.

Maandag hebben de rebellen ook stukken van Kisangani, de hoofdstad van de provincie Boven-Zaïre, veroverd. Dit maakte rebellencommandant John Kabunga in Goma bekend. Als dit inderdaad waar is, dan is dat een enorme klap voor het Zaïrese leger.

Kisangani, de derde stad van Zaïre, ligt 500 kilometer ten westen van Goma. Hier bevindt zich het vliegveld dat essentieel is voor een eventueel tegenoffensief door het regeringsleger.

In de stad heerst al sinds 23 oktober enorme chaos, schrijft Amnesty International in een recent rapport. Studenten en militairen hebben iedereen mishandeld die ervan werd verdacht van Rwandese of Burundese origine te zijn. Vanaf begin november hebben gevluchte Zaïrese militairen geplunderd en verkracht. Mensenrechtenactivisten zijn verdwenen. Belgische journalisten, die een bezoek van staatssecretaris Reginals Moreels versloegen, werden zonder reden opgepakt. Ook zou er het afgelopen weekeinde zijn gevochten tussen groepen regeringssoldaten.

Volgens de Britse krant The Guardian steunen Rwandese strijdkrachten de Zaïrese rebellen bij hun opmerkelijk snelle en succesvolle offensief. De Rwandezen willen eindelijk voorgoed afrekenen met de Hutu-milities en ex-militairen van het Rwandese leger, die zich rond de plaats Walikale ophouden. Walikale ligt zo'n 120 kilometer ten westen van Goma en wordt nu ingesloten, zodat de Hutu's niet naar Kisangani kunnen vluchten.

Als de rebellen en de Rwandese eenheden er inderdaad in slagen de Hutu-milities de pas af te snijden, dan hoeft het Rwandese leger niet door te stoten naar Kisangani om zich daar, ver op vreemd grondgebied, in een politiek zeer gevoelig avontuur te storten. Rwanda heeft altijd ontkend de Zaïrese rebellen op grote schaal te steunen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden