Zairese rebellen verkeren in overwinningsroes

De rebellen van Laurent Kabila hebben de oproep van de Zaïrese regering naast zich neergelegd om internationale waarnemers naar Oost-Zaïre te sturen....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

KINDU/KISANGANI

Het plan voor internationale waarnemers maakt deel uit van een vredesvoorstel van de speciale gezant van de Verenigde Naties, Mohemed Sahnoun, waarmee de Zaïrese regering van Mobutu woensdag onverwacht instemde.

In Oost-Zaïre zwerven nu weer meer dan honderdduizend Hutu-vluchtelingen rond, nadat de rebellen hun kamp bij Tingi-Tingi zaterdag innamen. De eerste groepjes dolenden arriveerden donderdag in Ubundu, 150 kilometer ten zuiden van Zaïre's derde stad Kisangani. Zij waren zes dagen onderweg. Volgens minister Pronk, die zich in twee dagen op de hoogte wil stellen van de situatie in Oost-Zaïre, is er ook een colonne vluchtelingen op weg naar Kisangani.

Artsen zonder Grenzen is zeer bezorgd over het lot van ruim drieduizend ondervoede kinderen en 25 duizend volwassen die in Tingi-Tingi van voedselhulp afhankelijk waren. 'Waar ze ook heen gaan, velen zullen het niet halen', zei de Franse arts Jean-Clement Cabrol.

De rebellen beloofden dat zij de vluchtelingen geen haar zouden krenken en zeiden dat de internationale gemeenschap toegang tot hen zou krijgen, zodat ze zouden kunnen terugkeren naar Rwanda. Het probleem is echter dat de vluchtelingen gijzelaars zijn van gewapende ex-soldaten van het Rwandese leger.

Het Vaticaanse dagblad L'Osservatore Romano bevestigde donderdag de moord op acht Rwandese priesters en drie nonnen. De slachtpartij zou op 25 februari hebben plaatsgevonden bij Kalima, dat twee dagen eerder was ingenomen door de rebellen. Bij Kalima bevonden zich 25 duizend Hutu-vluchtelingen. Niemand weet waar ze nu zijn.

Het hoofd van de VN-mensenrechtenorganisatie, Ayala Lasso, heeft de VN-mensenrechtengezant voor Zaïre verzocht aantijgingen over slachtingen te onderzoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden