Zacharias brengt rozen op greetjes graf bij vies grijs weer

In onze speurtocht naar ezelsbruggetjes worden we regelmatig geconfronteerd met: Hunkemöller Lexis maakt concaaf wat convex is. Zoals een goede ezelsbrug betaamt, zet die zich makkelijk vast in de hersenen, maar over de fysische basis hebben we ons het hoofd gebroken....

De werkelijkheid is prozaïsch. Hunkemöller Lexis slaat op dwingend damesondergoed - de naam Lexis werd later door moeder Vendex geschrapt - dat de wat opgebolde (convexe) onderdelen van de anatomie in bedwang houdt, weer concaaf maakt. Meer dan het uit elkaar houden van concaaf en convex is hier niet bedoeld.

Dat doet denken aan een bekend, maar veel bescheidener hulpmiddeltje om plus en min te onderscheiden. Met het ezelwoord KNAP wordt onthouden dat de kathode negatief is, de anode positief.

De wondere wereld van de elektriciteit kent meer ezelsbruggetjes. Heel bekend bij knutselaars voor de omzetting van de kleurcodering op weerstanden in cijfers: Zij (Zus) BRacht Rozen Op Gerrits (Gerards) GRaf Bij Vies Grauw Weer, van zwart (0) en bruin (1) tot grijs (8) en wit (9). Ook bekend als Zacharias BRengt Rozen op Greetjes GRaf Bij Vies Grijs Weer.

Een lezer schrijft ons dat de trams en bussen in Moskou worden gesierd door een reclameslogan van een verffabrikant: Kazjdyj ochotnik zjelajet znatj gde sidit fazan, elke jager wil weten waar de fazant zit. Lijkt curieus, maar in het Russsich is dit een bekend ezelsbruggetjes voor de kleuren van de regenboog. In het Nederlands wordt hiervoor meestal het woord ROGGBIV gebruikt. Van rood naar violet, waarbij je dan wel moet onthouden dat eerst geel komt en vervolgens groen. Bij het Engelse familielid van roggbiv, Roy G. Biv, is dat geen probleem. Een bekend alternatief is Richard of York Gave Battle In Vain, of in omgekeerde volgorde, het fraaie: Virgins In Bed Get Your Organ Red.

Maagden zijn sowieso populair bij Engelstalige ezelsbruggetjes. De ideale gaswet PV = nRT wordt onthouden met Pure Virgins Never Really Tire, en de wet van Ohm V = AR met Virgins Are Rare. Die kent gelukkig ook een vaderlandse tegenhanger. Dezelfde formule (maar dan de Nederlandse versie V = IR) wordt hier onthouden met Victor is ingenieur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden