Zaanse partij zoekt vertrekpremie uit

De lokale partij Zaanstad Transparant laat experts onderzoeken of het gemeentebestuur van Zaanstad ‘frauduleus heeft gehandeld’ bij het vertrek van de gemeentesecretaris....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Maandag maakte burgemeester Henry Meijdam bekend te stoppen, omdat het rumoer over de zaak hem het werken onmogelijk maakt. ‘Op het moment dat erover je wordt gekletst, tast dat je gezag aan’, zei hij ter toelichting.

Het geklets ontstond niet vanwege zijn relatie met gemeentesecretaris Maria Overmars, maar door de vertrekpremie die zij krijgt. Tot die oplossing was in samenwerking met de fractievoorzitters van de raad besloten.

Burgemeester en gemeentesecretaris werden eind juli, toen hun relatie bekend raakte, door de wethouders voor de keuze gesteld: een van de twee moest vertrekken. De gemeentesecretaris nam geen vrijwillig ontslag, maar zegde toe snel een nieuwe baan te zoeken. Daar stond een financiële regeling tegenover. Was ze direct ontslagen, dan had dat de gemeente 1,2 miljoen euro kunnen kosten, staat in de notulen van vertrouwelijk overleg. Wat de financiële regeling behelst, blijft onduidelijk.

De fractievoorzitters kunnen daarmee leven, al vinden ze de vertrekpremie aan de hoge kant. Het openbaar maken van de notulen door Bertholet leidde tot woede van andere raadsleden; CDA-fractievoorzitter Ronald Ootjes noemde in De Telegraaf de actie ‘schandelijk’ omdat er geen sprake zou zijn van een misstand bij de ‘goudgerande afvloeiingsregeling’. Burgemeester Meijdam stapt op omdat zijn integriteit in de beeldvorming is aangetast, niet vanwege iets laakbaars, zei hij.

Bertholet is daar niet zeker van, en wil precies weten wat de vertrekregeling inhoudt. ‘Via het landelijk bureau van Nederland Transparant laten we dat uitzoeken. Met de feiten die zo boven tafel komen, willen we naar minister Remkes.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden