Zaans welzijnswerk ziet 1,5 miljoen verdampen

In Zaanstad is minstens 1,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld verdampt door het faillissement van de stichting Welsaen, verantwoordelijk voor buurthuizen en jongerenwerk. De curator onderzoekt of er opzettelijk geld is weggesluisd.

Merijn Rengers en Anneke Stoffelen
Overal in Nederland wordt bezuinigd op buurthuizen. Beeld anp
Overal in Nederland wordt bezuinigd op buurthuizen.Beeld anp

Het bestuur van stichting Welsaen vroeg begin juni onverwacht faillissement aan. Inmiddels proberen bewoners van de gemeente Zaanstad de buurtcentra van Welsaen zelf met vrijwilligerswerk open te houden. In de achterstandswijk Kogerveld is dat niet gelukt. Daar is het buurthuis sinds 1 juli dicht.

In heel Nederland bezuinigen gemeenten op welzijnswerk voor kwetsbare groepen, zoals ouderen of jongeren in achterstandswijken. Om het hoofd boven water te houden, fuseerde de stichting Welsaen in Zaanstad vorig jaar met Evean, een grotere zorgorganisatie in Noord-Holland. Evean is op zijn beurt weer onderdeel van Espria, met een omzet van 835 miljoen euro en ruim 11 duizend medewerkers een van de grootste werkgevers in de zorg.

Zorg en welzijn dichtbij de burger
Het is een trend die op meer plaatsen zichtbaar is: gemeenten organiseren zorg en welzijn liefst zo dicht mogelijk bij de burger. Maar achter de schermen wordt de hulp vaak geleverd door een groot zorgbedrijf dat, in het geval van Espria, opereert van Purmerend tot Assen.

De Zaanse stichting Welsaen had op het moment van de fusie rond de 2,5 miljoen euro eigen vermogen. Omdat dat kapitaal in het verleden is opgebouwd met Zaanse subsidies, werd met de gemeente afgesproken dat niet al dat geld zou verdwijnen in de fusieorganisatie, maar beschikbaar zou blijven voor het plaatselijke welzijnswerk. 'We zouden het geld gebruiken om goede dingen te doen voor Zaanstad', zegt Martin Dupon, voormalig toezichthouder Welsaen.

undefined

Transactie nooit plaatsgevonden
Er werd een goededoelenstichting opgericht om het geld te beheren. In de fusiedocumenten, die via klokkenluiderssite Publeaks in bezit kwamen van de Volkskrant, staat de afspraak dat het bestuur van de nieuwe fusieorganisatie ruim 1,5 miljoen euro overmaakt aan de stichting, ten behoeve van het Zaanse welzijnswerk. Nu blijkt echter dat die transactie nooit heeft plaatsgevonden.

'Vorig jaar zomer al zeiden wij: maak de centen maar over', zegt Dupon, nu voorzitter van de goededoelenstichting. 'Dat gebeurde niet. En nu is de zaak failliet en is het maar zeer de vraag of we ooit nog iets terugzien van die 1,5 miljoen.'

Er zijn twijfels over het onverwachte faillissement. De ex-werknemer van Welsaen die de documenten doorstuurde via Publeaks, stelt: 'Er is een bewuste strategie gekozen van een sterfhuis'.

75 medewerkers op straat
Espria heeft in zijn beleving de stichting bewust laten klappen, 'om vervolgens met de goede onderdelen verder te gaan en de rest af te wentelen over de rug van de samenleving'. Door het failliet kwamen 75 medewerkers op straat te staan.

Ook de plaatselijke SP heeft 'signalen dat er gekke dingen zijn gebeurd in de boekhouding', zegt fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer. 'Het stinkt aan alle kanten.'

De curator doet onderzoek naar de vraag of er opzettelijk geld is weggesluisd. Er is in totaal een schuld van 4,78 miljoen euro en het is vooralsnog onduidelijk waar dat geld is gebleven.

Volgens een woordvoerster van het overkoepelende Evean en Espria gaat het onder meer om kosten voor reorganisatie van het personeel en schulden aan de belasting. Ze stelt dat het faillissement is veroorzaakt door tegenvallende opdrachten die Welsaen van de gemeente kreeg. Er is volgens haar geen geld gelekt naar andere delen van de fusieorganisatie.

Vandaag in de Volkskrant: Waar is die 1,5 miljoen gebleven?
Of lees op Blendle.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden