Zaak-Zimmerman krijgt mogelijk een staartje

De rechtszaak van burgerwacht George Zimmerman krijgt wellicht een vervolg. Nieuwszender Fox News meldde maandag dat het Amerikaanse ministerie van Justitie bekijkt of Zimmerman alsnog door de federale rechtbank kan worden veroordeeld wegens schendingen van burgerrechten.

George Zimmerman. Beeld epa
George Zimmerman.Beeld epa

Hiermee beantwoordt justitie aan de oproep van onder anderen Todd Jealous, voorzitter van de burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Die had om een onderzoek door de federale rechtbank gevraagd. 'Het meest fundamentele burgerrecht is geschonden: het recht op leven', verklaarde Jealous.

Zaterdag bepaalde een jury van de plaatselijke rechtbank in de plaats Sanford (Florida) dat Zimmerman niet schuldig was aan doodslag. Vorig jaar schoot hij de ongewapende Trayvon Martin (17) dood. Volgens Zimmerman heeft de jongen hem aangevallen toen hij hem aansprak en schoot hij uit zelfverdediging.

Er ligt mogelijk ook nog een burgerlijke zaak in het verschiet tegen Zimmerman. Een civiele rechtbank kan hem verantwoordelijk houden voor de dood van Trayvon Martin, waarin de familie financiële genoegdoening zou kunnen eisen voor de 'onrechtmatige dood' van de jongen.

In de VS is zelfverdediging geregeld in de zogeheten 'stand your ground'-wet. De wet rechtvaardigt geweld als iemand vreest voor zijn leven of ernstige verwondingen wanneer hij of zij wordt aangevallen. Degene die wordt aangevallen hoeft ook niet te vluchten. Getuigen meldden echter dat het Zimmerman was die destijds het initiatief nam tot de confrontatie met de ongewapende jongen.

Deze wet wordt nu kritischer bekeken. Niet alleen vinden velen dat Zimmerman onterecht is vrijgesproken, maar ook blijken slachtoffers van huiselijk geweld - veelal vrouwen - vaak een stuk slechter af onder deze wet dan mannen. Vorig jaar kreeg een vrouw, Marissa Alexander, een celstraf van 20 jaar omdat ze een waarschuwingsschot loste toen haar echtgenoot haar met de dood bedreigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden