Zaak-Wilders komt niet voor de Hoge Raad

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad buigt zich niet over het verzoek om de vervolging van Geert Wilders af te blazen. De adviseur van het hoogste rechtscollege heeft bepaald dat de zaak van de politicus niet in aanmerking komt voor de buitengewone procedure.

Dit maakte de Hoge Raad woensdag bekend. De vervolging van de PVV-voorman gaat dan ook door, zei een woordvoerster van de Hoge Raad.

Het hof in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie (OM) bevolen Wilders te vervolgen voor onder meer het aanzetten tot discriminatie en tot haat. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft daarna bij de Hoge Raad gevraagd om cassatie in het belang der wet, een bijzondere procedure waarin de raad zich buiten de normale gang van zaken om kan uitspreken.

Uitspraken Wilders

De zaak draait om een aantal uitspraken die de PVV-politicus in diverse media heeft gedaan over moslims en de islam. Personen en organisaties deden aangifte wegens aanzetten tot discriminatie en haat, maar het OM zag niets strafbaars in Wilders' uitspraken. De klagers wendden zich tot het gerechtshof om toch vervolging te bewerkstelligen en dat lukte.

Wilders reageerde teleurgesteld. ,,Er komt nu dus definitief een politiek proces. Ik word vervolgd omdat ik over de islam heb gezegd wat miljoenen Nederlanders denken.'' Hij peinst er niet over de strijd op te geven: ,,De vrijheid van meningsuiting dreigt te worden geslachtofferd op het altaar van de islam. Maar ik ben superstrijdbaar en ga met opgeheven hoofd terugvechten.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden