Zaak-Wilders half maart verder

AMSTERDAM - De advocaat van Geert Wilders, Bram Moszkowicz, houdt op 14 maart opnieuw zijn inleidende (preliminaire) verweren voor de rechtbank in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank maandag laten weten.

ANP
null Beeld epa
Beeld epa

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt twee dagen later de gelegenheid te reageren op het verhaal van de raadsman. De rechtbank beslist naar verwachting op 30 maart of de strafzaak tegen de PVV-leider wordt voortgezet of stilgelegd naar aanleiding van het verweer van Moszkowicz

Volgens Moszkowicz is de rechtbank Amsterdam niet de juiste instantie om deze zaak te behandelen. Ook zou het OM niet-ontvankelijk verklaard moeten worden, vindt de advocaat, omdat het zich niet zou hebben gehouden aan de vervolgingsopdracht van het gerechtshof Amsterdam.

Geen eerlijk proces
Een andere stelling is dat Wilders niet vervolgd zou moeten worden omdat deze opdracht tot vervolging die het hof in januari 2009 heeft gegeven, al een oordeel inhoudt. Wilders zou derhalve geen eerlijk proces meer kunnen krijgen.

De verdediging is in deze overtuiging gesterkt doordat in oktober bekend werd dat een van de raadsheren van het hof aanwezig was bij een etentje waar ook de pro-Wildersgetuige arabist Hans Jansen was. Volgens Jansen heeft deze rechter, Tom Schalken, geprobeerd hem te overtuigen van de juistheid van de vervolgingsopdracht. Wilders noemde dat destijd 'maffiapraktijken' van deze raadsheer. De rechtbank wil Jansen en Schalken als getuige horen, evenals de gastheer van het etentje, Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden