Zaak van onvrede en onvermogen

PSV is verre van af. Spelers vertrekken of dreigen met vertrek en versterkingen dienen zich (nog) niet aan. Trainer Rutten: 'Ik moet helder blijven denken'.

WILLEM VISSERS

EINDHOVEN - Als een toneelgezelschap dat zich zonder oefening dacht te kunnen presenteren in het thuistheater, zo onsamenhangend en ongeïnspireerd was het optreden van kampioenskandidaat PSV tegen kanshebber op degradatie RKC. Vanuit de coulissen keek regisseur Rutten ongerust toe, terwijl het publiek zich bekocht voelde door het geschutter.

In het begin was er nog enige interactie op het veld dankzij het individuele talent van 'uitblinker' Mertens. De Belg maakte ook de enige treffer. Hij nam een bekeken pass van Toivonen fraai aan met de borst, passeerde Bandjar en schoof de bal diagonaal binnen. Opluchting alom.

Maar gaandeweg vrat het verval zich een weg door de ploeg en bleek PSV een onwennig elftal zonder samenhang, zonder opofferingsgezindheid, zonder beleving die je mag verwachten in het prille seizoen.

Chaos, een enkel wit zakdoekje, een striemend fluitconcert, pure woede bij veel fans, de jachtige ogen van Rutten ('ik kan me de reactie van de mensen voorstellen'). PSV is, zo vroeg in het seizoen dat symbool moet staan voor de wederopstanding van een kampioenselftal, beland op gevaarlijk terrein.

Het kan goed aflopen, want in voetbal kan het vlot gaan. Misschien dat het relatief eenvoudige programma helpt, met tot de kraker over ruim een maand tegen Ajax, duels met het Oostenrijkse Ried in de voorronde van de Europa League, ADO (uit), Excelsior (thuis) en VVV (uit). Mogelijk schuilt daarin juist het gevaar.

Transferperikelen, onvrede, een smalle selectie, onwennigheid, noem het op of het speelt bij PSV. Rutten prees zich gelukkig met het aantrekken van verdediger Timothy Derijck van ADO, voor 750 duizend euro. In eerste instantie was ingezet op een centrale verdediger met meer internationale ervaring als opvolger van Rodriguez, maar Moisander bleek niet te koop in een transferperiode waaraan geen eind lijkt te komen door de vroege start van de competitie.

Derijck komt dus, Pieters gaat waarschijnlijk. Linksachter Pieters, bedroefd om de dood van zijn oma, was terug in het elftal, nadat hij vorige week op de bank zat ten gunste van de nu voor Manolev ingevallen Tamata. Ook Bouma was weer basisspeler, nadat hij na zijn reservebeurt tijdens de van AZ verloren ouverture had gespeculeerd op een transfer.

Zijn beste actie was het minieme tikje waarmee hij de gelijkmaker van Meijers voorkwam. RKC, een ploeg die met wat kunst- en vliegwerk rijp is gemaakt voor de eredivisie, voetbalde zoals dat hoort. Met een georganiseerde verdediging, stiekem hopend op meer. 'Het was onwerkelijk', aldus trainer Brood na afloop, indachtig de kansen die RKC kreeg.

Bouma, Manolev, Pieters, Engelaar (ziek), Toivonen, in hun hart zijn ze misschien nog met een transfer bezig. Ontevredenheid knaagt aan hun voetbalziel. 'Het is aan PSV', antwoordde international Pieters op de vraag of hij naar Newcastle wil. 'Eerst moeten de clubs tot een akkoord komen.' Hij levert zeker 6 miljoen op. Je zou zeggen dat je hem dan vlot moet verkopen met een gratis kleuren-tv van de huissponsor erbij, maar het is logisch dat Rutten daar anders over denkt.

Reddingsplan

PSV was deze zomer veelbesproken door het reddingsplan van de gemeente en de dure drieslag (Strootman, Mertens, Wijnaldum) op de transfermarkt, nadat eerst onder meer Dzsudzsak was verkocht voor 14 miljoen. Toivonen en Wijnaldum zijn allebei nummers 10. Zaterdag was Toivonen op papier spits.

De Zweed, die de clubleiding als aanvoerder al een paar keer opriep spelers aan te trekken, liet zich ver terugvallen, als non-verbaal protest. Op het toneel zou hij de beoogde hoofdrolspeler zijn die ook teksten van anderen opdreunt. Wijnaldum en Strootman zoeken naar vorm.

Tot slot zei directeur Sanders in een interview met Sp!ts dat PSV geen kampioen hoeft te worden, doch vooral een elftal is voor de toekomst. Later nuanceerde hij die uitspraken. Zo is het bij PSV onrustiger dan bij de andere titelkandidaten. Misschien dat Ruiz gaat bij Twente en Fer komt, maar trainer Adriaanse is dik tevreden met de selectie, net als De Boer bij Ajax. PSV is helemaal niet klaar.

Technisch directeur Brands heeft verzekerd dat voor 31 augustus een spits is aangetrokken. Altijd weer 31 augustus. Gedonder, zo noemde Rutten de tijd tot die datum. Hij is twee keer geen kampioen geworden, mede omdat op cruciale momenten spelers vertrokken zonder dat opvolgers kwamen.

Rutten wil Pieters houden, maar als de directie kiest voor het geld, is dat zo. Dan zal hij niet met de vuist op tafel slaan. 'Zo is het voetbal nu eenmaal. Ik geef advies.' Op zijn voorhoofd parelden zweetdruppels. 'Ik moet helder blijven denken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden