Zaak Romano van der Dussen heropend in Spanje

Het Spaanse hooggerechtshof heeft woensdag besloten de zaak van de veroordeelde Nederlander Romano van der Dussen te heropenen. Van der Dussen, die al ruim twaalf jaar vastzit wegens drie aanrandingszaken, wordt echter niet voorwaardelijk vrijgelaten. Zijn Spaanse advocaat schat dat de Nederlander op zijn vroegst pas begin volgend jaar de gevangenis op Mallorca mag verlaten.

Steven Adolf
Silverio García Sierra, de advocaat van Romano van der Dussen Beeld anp
Silverio García Sierra, de advocaat van Romano van der DussenBeeld anp

De herziening van de zaak tegen Van Der Dussen had eerder vertraging opgelopen, omdat het dna-materiaal waaruit zijn onschuld moet blijken, zoek was geraakt. Het hof heeft nu alsnog heropening gelast van de verkrachtingszaak waarin de Brit Mark Dixie in juni een bekentenis aflegde. Dixie zit in Engeland een straf uit wegens moord en verkrachting. Zijn dna werd op een van de Spaanse slachtoffers aangetroffen.

De herziening geldt dus een van de drie zaken. 'Ik zal het hof nu moeten overtuigen dat ook de andere twee zaken heropend moeten worden, maar dat zal niet makkelijk zijn', zegt Silverio García Sierra, zijn Spaanse advocaat.

De herziening geldt dus een van de drie zaken. 'Ik zal het hof nu moeten overtuigen dat ook de andere twee zaken heropend moeten worden, maar dat zal niet makkelijk zijn', zegt Silverio García Sierra, zijn Spaanse advocaat. García Sierra verwacht dat de formele heropening van de zaak enkele maanden gaat duren, ook vanwege het kerstreces. Dat het hof intussen geen voorwaardelijke vrijheid toestaat is volgens hem gebruikelijk. Zijn cliënt komt bij de formele heropening wel op vrije voeten, omdat de straf voor de andere twee zaken inmiddels is uitgezeten.

De zaak tegen Van Der Dussen leidde deze zomer tot Kamervragen aan minister Koenders. Daarin werd gevraagd waarom de Nederlander nog steeds vastzit, terwijl uit een rapportage in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken duidelijk was dat het gerechtelijk onderzoek in zijn zaak onvolledig en slordig was uitgevoerd. In zijn antwoord stelde Koenders dat hij hiervan pas sinds mei van dit jaar op de hoogte zou zijn geweest. Daarnaast liet de minister weten dat hij zich niet kon mengen in de Spaanse rechtsgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden