Zaak-Lucassen: 'Meisjes werden doorgegeven'

DEN HAAG - Jarenlang heeft Jan den Boer (60) zijn mond gehouden. De klokkenluider van de 'Ermelose ontuchtzaak' gaf nooit interviews over de seksaffaire die in 2001 en 2002 commotie veroorzaakte.

Van onze verslaggever Menno van Dongen
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Tien onderofficieren en een officier zijn met name dankzij Den Boer veroordeeld voor seksuele handelingen met leerlingen. Om die reden kreeg de kazerne de bijnaam 'Spermelo'.

GroenLinks
Vrijdag besloot hij alsnog zijn verhaal te doen, nu hij zeker weet dat PVV-Kamerlid Eric Lucassen een van de veroordeelden was. Dat hij voorzitter is van GroenLinks in Dronten heeft daarmee niets te maken, zegt Den Boer. Omdat de ontuchtzaak weer in het nieuws is, vreest hij dat instructeurs opnieuw proberen hun misdrijven te bagatelliseren. 'Dat zou vreselijk zijn voor de slachtoffers.'

Den Boer werkte tot zijn pensionering, vijf jaar geleden, als humanistisch geestelijk verzorger in Ermelo. Hij sloeg in 2000 alarm bij de bataljonscommandant nadat leerlingen hem hadden verteld dat militaire instructeurs hen lastigvielen. Wie geen seks met hen had, kreeg geen diploma, beweerden de meisjes.

Getuigen
De marechaussee hoorde meer dan honderd getuigen. 'Ik kreeg te horen: als we al die verklaringen nader onderzoeken, kost dat tien jaar. Wat ze voor de rechter hebben gebracht, is het topje van de ijsberg.'

Destijds beweerden verdachten, ook Lucassen, dat ze niets verkeerd hadden gedaan. Leerlingen zouden hebben ingestemd met seks en vaak zelf het initiatief hebben genomen.

De rechters oordeelden anders. Ze verweten de instructeurs dat ze niet inzagen dat ze fout zaten. Kaderleden wisten op voorhand dat ze geen seks mogen hebben met leerlingen, omdat ze vanwege hun rang en functie overwicht op hen hebben.

Geen incidenten
Volgens Den Boer ging het niet om incidenten. 'De meerderheid van de instructeurs was integer. Maar er liepen dertig rotzakken rond. In hun compagnieën heerste een sfeer van zware intimidatie. Ze maakten voortdurend seksuele toespelingen. Sommige kaderleden hadden iedere keer een nieuwe neukpop, zoals ze dat noemden. Meisjes van 17 tot 20 jaar werden als speelbal doorgegeven.

Instructeurs zeiden tegen leerlingen dat ze hun bek moesten houden, anders zouden ze geen diploma halen. Jongens werden weggepest als ze een relatie hadden met een meisje op wie een kaderlid een oogje had.'

Lucassen heeft recht op een nieuwe kans, erkent Den Boer. 'Maar voor de slachtoffers is het krenkend dat ze via de media steeds met hem geconfronteerd worden, nu hij Kamerlid is. Ik hoop daarom dat hij op zoek zal gaan naar een baan op de achtergrond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden