Zaak-Berlusconi vol chaos en raadsels

In de eerste rechtzaak tegen een zittende Italiaanse premier heeft Silvio Berlusconi zich maandag in Milaan verdedigd tegen aanklachten wegens corruptie....

Berlusconi wordt ervan verdacht dat hij eind jaren tachtig, begin jaren negentig via stromannen en met gebruikmaking van buitenlandse bankrekeningen een rechter heeft omgekocht, om de verkoop van voedingsmiddelenbedrijf SME van de staat aan zakenman Carlo De Benedetti ongedaan te maken. Berlusconi wilde SME zelf kopen.

Het lijkt erop dat zijn verdediging er vooral op gericht zal zijn verwarring te stichten en daarmee zowel de chaos als de raadsels te vergroten. In zijn hoedanigheid van verdachte beval de minister-president de rechtbank aan 'Amato en Prodi maar eens te verhoren'. De subtekst van dat advies is onmiskenbaar insinuerend.

Zijn verdediging lijkt erop te wijzen dat Amato als minister en als minister-president heeft geweten van de smeergelden rond SME, maar zijn mond hield. Prodi was in de jaren negentig verantwoordelijk voor het privatiseren van staatsbedrijven en zou op zijn beurt daarbij bepaalde ondernemingen hebben bevoordeeld.

Door naar Amato en Prodi te wijzen probeert Berlusconi vermoedelijk te suggereren dat zijn handelingen in de context van die tijd moeten worden gezien. Privatiseren was hip, begin jaren negentig, en bij die grote transacties gaat er nu eenmaal niets zonder smeermiddelen, lijkt de onderliggende bewering van zijn verdediging: vraag Amato en Prodi maar.

Berlusconi heeft altijd volgehouden dat de processen tegen hem een politiek karakter dragen. Dat wil zeggen: een opzetje zijn van linkse politici en hun geestverwanten in het gerechtelijk apparaat. Prodi en Amato zijn beiden vooraanstaande politici uit de linkse politieke partijen.

Maar als het aan Berlusconi en zijn advocaten ligt, zal het niet bij Prodi en Amato als getuigen blijven. De verdediging beloofde gisteren 'talrijke grote namen' als getuige te zullen oproepen, onder wie de voorzitters van de beide kamers, de vice-premier, vijf ministers, een staatssecretaris, een rechter uit het constitutionele hof, veel prominente leden van de in de Olijf samenwerkende linkse partijen en, als klap op de vuurpijl, '1653 rechters'.

Romano Prodi wilde aanvankelijk niet reageren, maar liet gistermiddag vanuit Brussel weten 'uitsluitend het belang van de staat te hebben gediend'.

Giuliano Amato reageerde een stuk laconieker en zei zich niet te herinneren ooit iets over de smeergelden gehoord of gelezen te hebben.

Italië staat aan de vooravond van het periodieke voorzitterschap van de Europese Unie en de minister-president heeft de afgelopen maanden duidelijk laten blijken daar veel werk van te willen maken. Maar als de rechtbank in Milaan een beetje doorwerkt, dan zal Berlusconi dit najaar tegelijkertijd zijn glorierol op het Europese toneel en zijn beschamende rol in de beklaagdenbank moeten spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden