Zaak Apple-Samsung drijft rechter tot woede

Als de juffrouw van een klas vol klierende kleuters; zo moet Lucy Koh, de Californische rechter die de patentrechtszaak tussen Apple en Samsung behandelt, zich regelmatig voelen getuige haar woede-uitbarstingen en vermaningen aan het adres van beide partijen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Afgelopen donderdag ontplofte Koh toen Apple een lijst met getuigen indiende, die het bedrijf allemaal nog op vrijdag wilde laten horen. 'Dit is belachelijk. Je moet een crackroker zijn om te denken dat we al deze getuigen nog kunnen horen', gaf ze Apples advocaat Bill Lee een standje.

Nadat hij de rechter had gerustgesteld met de mededeling dat hij geen drugs gebruikt, probeerde hij bij haar in het gevlij te komen: 'We zijn er heus niet op uit het hof en de jury te overvragen.' Het leverde hem een volgende tik op de vingers op. 'Hoezo, niet overvragen?', luidde Koh's vermaning terwijl ze wapperde met het document van 75 pagina's waarin de partijen elkaars getuigen proberen te diskwalificeren.

Het was niet de eerste keer dat Koh haar zelfbeheersing verloor tijdens de zaak waarin Apple en Samsung elkaar beschuldigen van diverse patentinbreuken en over en weer schadevergoedingen eisen van miljarden dollars. Eerder afgelopen week waste ze Samsung al de oren. Dat deed ze na een vraag van het concern om in de stukken een lijst van getuigen op te nemen die het bedrijf nog had willen horen als het maar meer tijd had gekregen van de rechtbank.

Beide partijen kregen 25 uur de tijd om getuigen te horen en hun eigen verhaal te vertellen, hield Koh Samsung voor. 'Het is uw eigen strategische overweging geweest die tijd grotendeels te gebruiken om getuigen van Apple te verhoren', motiveerde ze haar besluit het verzoek naast zich neer te leggen.

Te laat

Het was de zoveelste keer dat Samsung de hoek in werd gestuurd in de zaak die komende maandag de laatste week ingaat. Zo was het bedrijf wat Lucy Koh betreft te laat met het opvoeren van de film '2001: A Space Odyssey' uit 1968 als bewijsmateriaal. Daarin komt een apparaat voor dat volgens Samsung lijkt op de iPad en waarop Apple zijn ontwerp zou hebben gebaseerd. Tot grote irritatie van rechter Koh maakte Samsung stukken openbaar via persberichten nadat zij had besloten dat die niet als bewijsstukken gebruikt mochten worden.

Die irritatie klonk ook door toen Apple afgelopen week voor de zoveelste keer probeerde een door Samsung opgeroepen getuige in een kwaad daglicht te stellen. 'Ik geloof niets wat een advocaat in deze ruimte tegen mij zegt, zonder documenten te zien,' riep de rechter.

Koh, die de zaak al kwalificeerde als 'tijdverspilling' en 'theater' deed nog een ultieme poging de ruziënde partijen om de tafel te krijgen voor een onderlinge overeenkomst. Ook die leidde tot niets.

Aan het eind van komende week zal de negenkoppige jury nu uitspraak doen. Rechter Koh zal uitkijken naar het moment dat ze bevrijd wordt van haar kleuterklas.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden