Zaaddonor Houben: 'Waarom zou leven 93 minder waard zijn dan leven 3?'

Spermadonor Ed Houben (43) heeft bijna honderd kinderen verwekt. Morgen zendt Nederland 2 de documentaire De man met de 100 kinderen uit. De Volkskrant sprak Houben voor de gelegenheid.

Ed Houben Beeld null
Ed Houben

Ed Houben krijgt een paar keer per maand bezoek. Als de deurbel gaat, doet hij glimlachend open. Hij gaat voor, de gang door, naar de huiskamer. Daar laat Houben het bezoek plaatsnemen op de bank met de meeste kussens. Op de salontafel staat een doos met verschillende soorten theezakjes. Kies daar maar vast iets lekkers uit, zegt hij dan vanuit de keuken. Hij zet water op.

In de gang van het driekamerappartement is een post-it op een deur geplakt, met daarop de tekst 'toilet', in drie talen. Op een verjaardagskalender aan de wc-muur staan in kleine letters de namen van zijn kinderen en hun geboortedata. Het zijn er 90. Er zijn drie vrouwen zwanger.

In de logeerkamer staat een tweepersoonsbed met aan weerskanten nachtkastjes. Daarin liggen handdoekjes, netjes opgestapeld. Hier slaapt het bezoek. 'Wensouders', zoals hij ze noemt. Soms een man en een vrouw, soms twee vrouwen, soms een vrouw alleen. Meestal zijn ze Duits, soms Engels, Italiaans, Nederlands of Spaans. Ze kennen Ed via internet, waar hij zich aanbiedt als zaaddonor. Houben vraagt geen geld - hij heeft al een baan, als gids voor toeristen.

Hij wil geen anonieme donor zijn. Eens per jaar organiseert hij daarom een familiedag in een café in zijn woonplaats Maastricht. Daar zijn ze allemaal welkom, de kinderen en hun ouders. Het eerste jaar was dat ongemakkelijk, want hoe moesten ze hem noemen? Biologische vader klonk zo raar en afstandelijk. Het tweede jaar werd er, zonder dat hij daarom vroeg, door sommige kinderen ineens Papa Ed gezegd. Soms was hij verbaasd dat ze hem herkenden. Dan bleek dat er een foto van hem op de kinderkamer hing. 'Een aangename verrassing. Ik zeg altijd: ík heb geen kinderen, anderen hebben kinderen dankzij een kleine bijdrage van mij.'

Op een kastje in de huiskamer staat een digitaal fotolijstje. Het scherm is zwart, het staat uit. Zo min mogelijk zet Houben het aan. Zelfbescherming. Of hij ze mist? 'Ik durf het zelf niet zo te noemen. Ik heb beloofd zelf geen contact te zoeken, dus ik wil het mezelf niet te moeilijk maken.'

Als Houben het lijstje aanzet, schuift elke paar seconden een ander kind voorbij. Op alfabetische volgorde, dat is makkelijker te onthouden. 'Kieran, Lars, Maaike, Mara op haar eerste schooldag in Duitsland, Maya, Mario, Mark, Melanie, Merel, Micha, en, eh, die weet ik even niet meer. Als ze heel klein zijn, is het soms moeilijk.'

Maandag wordt door de NCRV De man met 100 kinderen uitgezonden, een volgens de NCRV 'intiem gefilmd portret' van zaaddonor Ed Houben. Regisseur Vuk Janic volgde Houben gedurende lange tijd en laat ook wensouders aan het woord. Houben ging 'jaren geleden' welbewust met de maker in zee, zegt hij. 'Ik wilde alleen op televisie als er op een degelijke manier aandacht aan zou worden besteed. Het is een ingewikkeld verhaal. Ik vind het een mooie film geworden, die een goed beeld geeft van mij als mens.'

De man met 100 kinderen (regie Vuk Janic): maandag om 23.05 uur op Ned 2. De film draait ook op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Houben is ook te vinden op zijn eigen website edhouben.eu.

Lees het volledige verhaal in de Volkskrant van dit weekeinde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden