'Z-teams' gaan in Groningen zwerfvuil te lijf

In de stad Groningen zullen deze zomer zogeheten 'Z(akgeld)-teams' opereren: groepjes jongeren van negen tot dertien jaar die het zwerfvuil uit de stad gaan verwijderen....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

De instelling van Z-teams is een van de twintig projecten in het actieplan Jeugd en veiligheid, dat het college van B en W van Groningen maandag presenteerde in het kader van het grote-stedenbeleid. Het project moet de kansen op een normale ontwikkeling vergroten voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

Ook zijn er actieplannen ontwikkeld voor de zorg en opvang van dak- en thuislozen, mensen met psychiatrische problemen, verslaafden en ouderen met problemen, het terugdringen van de werkloosheid - in Groningen een kwart van de beroepsbevolking - en voor de fysieke en sociale revitalisering van na-oorlogse woonwijken in het noordwestelijke deel van de stad.

Groningen de zesde stad van het land, is een van de eerste van de vijftien grote steden die met concrete plannen komen in het kader van het grote-stedenbeleid.

De stad begint deze zomer ook met 'Interventieteams'. Zij zullen contacten proberen te leggen met 'rondhangers', jongere die moeilijk bereikbaar zijn en vaak overlast veroorzaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden