Z-Korea stuurt zware missie naar Noorden

Zuid-Korea stuurt vandaag een zware delegatie naar het Noorden om een uitweg te zoeken uit de nucleaire crisis. Om deze bemiddelingspoging een kans te geven heeft het VN-atoombureau IAEA, dat van plan was de crisis voor te leggen aan de Veiligheidsraad voor mogelijke sancties tegen Pyongyang, zijn vergadering van 3...

Noord-Korea, dat tot nu toe alleen met de VS wilde praten, sluit niet langer bemiddeling door buurlanden uit, mits die niet het Amerikaanse standpunt verkondigen. Zondag riep een Noord-Koreaanse staatskrant Zuid-Korea op tot 'nationale samenwerking'.

Ondanks de crisis zijn de contacten tussen de Korea's niet verbroken. Vorige week spraken ministers van beide landen gedurende vier dagen in Seoul. Ze kwamen overeen 'actief samen te werken voor een vreedzame oplossing van het nucleaire thema'.

De Zuid-Koreaanse bemiddelingspoging wordt uitgevoerd door twee gezanten, een namens de aftredende president Kim Dae-jung en een namens zijn gelijkgestemde opvolger Roh Moo-hyun. Beiden zetten zaterdag een goodwill-offensief in om de missie meer kans van slagen te geven.

Kim prees Noord-Korea's sterke man Kim Jong Il als de 'intelligentste' leider die Noord-Korea ooit heeft gehad. Hij vroeg de VS geduld en respect op te brengen. Roh, die op 25 februari president wordt, stelde 'voorzitter Kim Jong Il' een ontmoeting voor zonder enige voorwaarde vooraf, 'zelfs als ik in de ogen van mijn volk mijn gezicht verlies'.

Op weg naar het Wereld Economisch Forum zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell dat hij optimistisch was over een diplomatieke oplossing. In Davos herhaalde hij dat de VS niet van plan zijn Noord-Korea aan te vallen en bereid zijn om te praten 'over hoe Noord-Korea aan zijn verplichtingen zal voldoen voor de volledige ontmanteling van zijn kernwapenprogramma's'.

In Davos zeiden twee bemiddelaars, Bill Richardson en Maurice Strong, dat ze spoedig gesprekken verwachten tussen de VS en Noord-Korea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden