Z-Korea nagelt politici aan cyber-schandpaal

De burgers van Zuid-Korea gebruiken het Internet om zich te ontdoen van onbekwame, corrupte en luie politieke leiders. Met het oog op de verkiezingen van 13 april hebben 467 particuliere organisaties in eendrachtige samenwerking een lijst opgesteld met de namen van 67 bekende politici die absoluut niet moeten worden gekozen....

AP en Reuters

'Als de Chinezen dit zien krijgen ze de schrik van hun leven', zegt een diplomaat in Seoul.

De zwarte lijst bevat namen van leden van de oppositie zowel als van de regeringspartijen, en ook van vijf onafhankelijke kandidaten. President Kim Dae-jungs liberale coalitiepartner Kim Jong-pil staat erop: hij speelt al sinds de militaire coup van 1962 een hoofdrol in de Zuid-Koreaanse politiek en de opstellers van de zwarte lijst vinden het de hoogste tijd dat hij plaatsmaakt voor iemand anders.

De voorzitter van het parlement, Park Yyun-kyu, wordt beschuldigd van corruptie. En de onafhankelijke afgevaardigde Chung Mong-joon krijgt het verwijt dat hij zich zelden of nooit in het parlement heeft vertoond. Chung, die voorzitter van de Koraanse Voetbalbond en vice-voorzitter van de FIFA is, zegt dat hij het te druk heeft met het organiseren van de wereldkampioenschappen voetbal in 2002.

President Kim, een gewezen dissident, juicht het toe dat de kiezers zich kritischer en actiever opstellen.

De grote politieke partijen, die volgens alle opiniepeiligen hard bezig zijn uit de gratie te raken, zijn minder blij. Ze hebben inmiddels met tegenzin beloofd dat ze bij het opstellen van hun kandidaten rekening zullen houden met de zwarte lijst, die razend populair is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden