Yves en Guy: geen vleesverbranders, maar pizzabakkers!

Iedereen kan koken is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij iedere week bij een lezer thuis. Deze week: Yves (50) en Guy (39) Borghouts, sportleraar en art director uit Echt.

© Foto Els Zweerink.

Mannen houden van fik stoken. Dat zit zo diep, dat het vuur wel door een man moet zijn ontdekt (een praktische vrouw heeft dan de pan bedacht). Meestal wordt de mannelijke vuurdrift gesublimeerd op de BBQ, maar de Limburgse broers Guy en Yves Borghouts zijn anders. 'Wij zijn geen vleesverbranders', zegt Yves. 'Maar pizzabakkers', knikt Guy.

Om dat mee te maken moeten we naar Echt, waar Yves woont in een prachtige oude notabelenwoning. Met een gelukje gekocht, zegt Yves. 'Toen was het een bouwval.' Guy woont een dorp verderop. Ze zijn getrouwd met twee zussen en liggen dus om de haverklap bij elkaar over de vloer. Niet in het minst omdat ze samen dolgraag fikkie stoken.

Want waar we voor komen staat buiten op het terras: Yves' geheel en al zelf ontworpen en eigenhandig gebouwde steenoven. Een bruin, bolvormig bouwsel met een gat er in. 'Model mammoetkeutel', zegt Guy liefkozend. Zoiets inderdaad.

Yves had het al langer in zijn hoofd om een pizzaoven te bouwen. Toen ze in een onooglijk tentje in Roermond een fantastische pizza uit de houtoven aten, stond zijn besluit vast: 'Nu gaat het gebeuren.' Via via kon hij ovenstenen overnemen uit een oude Philipsfabriek. Daarna sloeg hij aan het bouwen.

Wat nog niet zomaar gedaan was, want de ovenstenen zijn loodzwaar en knijterhard. Hij moest ze met een diamanten slijpschijf bewerken om een gewelfje te maken. Vorig jaar was het zover. Collega's, vrienden en familie hebben al mogen proeven. Nu zijn wij aan de beurt.

Het binnenste van de keutel licht roodgloeiend op van smeulend houtvuur. Om de oven op temperatuur te krijgen moet je hem drie uur van tevoren opstoken, zegt Yves. 'Daarbinnen is het nu zo'n 400 graden.' Met zijn handen trekt en duwt hij een bolletje deeg uit elkaar tot een dunne ronde bodem. Nooit met de deegroller. 'Dan druk je de lucht eruit.' De eerste hij maakt is de 'witte pizza', hun favoriet.

Hij legt plakjes mozzarella op de bodem - 'niets meer'- en schuift hem in de oven met zijn zelfgemaakte pizzaschep. Het deeg begint onmiddellijk te bruinen, de geur van vers brood kringelt in onze neus. Met zijn schep houdt Yves de pizza los van de stenen vloer. In een ommezien is hij klaar.

Uit de oven belegt Guy de pizza met rucola en parmezaan en sprenkelt er olijfolie over. We verdelen hem in parten en zetten onze tanden erin. Ik schrik er bijna van hoe lekker het is. Knapperig brood, smeltende kaas, pittige rucola. Meer! We krijgen meer. Met spinazie en spek, met tomatensaus en met gorgonzola. Vooral niet te veel erop, zegt Guy. 'Minder is beter.' Maar de witte is de lekkerste, dus doen we die nog een keer. Yves schuift de bodem in de oven. Gefascineerd kijken we toe hoe tegen een achtergrond van gloeiend vuur het deeg goudbruin opbolt en de kaas borrelt als kokende lava. 'Sjiek hè', glundert Yves. Ja man, keisjiek!

Witte pizza
Voor het deeg (voor acht pizza's):
1 kilo bloem van harde tarwe ('dubbel 0')
4 zakjes droge gist
2 eetlepels zout
2 eetlepels suiker
1/2 liter water

Meng de ingrediënten, kneed tot een soepel deeg. Laat 1 uur rijzen. Verdeel in acht bolletjes en laat afgedekt met plasticfolie drie tot vier uur narijzen op een warme plek.

Voor het beleg:
6 bolletjes mozzarella
250 gram Parmezaanse kaas, in plakjes geschaafd
250 gram rucola
Goede olijfolie

Kook CV van Guy en Yves Borghouts
Koken: Yves: 'Een keer per week.' Guy: 'Vijf tot zes keer per week.'
Doen boodschappen bij: 'Albert Heijn, Nettorama, Jan Linders.'
Geven per week uit aan eten: '100 tot 150 euro.'
Altijd in huis: 'Knoflook, olijfolie, pasta.'
Nooit op tafel: Yves: 'Witte bonen in tomatensaus. Dat is een jeugdtrauma.' Guy: 'Dat vind ik juist heerlijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden