Yuri van Gelder verlaat Spelen na alcoholgebruik

Goedemorgen. Turner Yuri van Gelder is per direct uit de olympische ploeg gezet nadat bekend werd dat hij alcohol heeft genuttigd. Verder in dit ochtendoverzicht: de kleine zzp'er is vaak een gepensioneerde die bijklust, zo blijkt uit cijfers van het CBS. En Republikeinse veiligheidsexperts noemen Trump een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Redactie
Yuri van Gelder. Beeld epa
Yuri van Gelder.Beeld epa

Terwijl u sliep

Einde Spelen voor Yuri van Gelder na alcoholgebruik
De olympische droom van Yuri van Gelder is voorbij. En dat door zijn eigen schuld. De 33-jarige turner is maandag per direct uit de olympische ploeg gezet en naar huis gestuurd. De Brabander, die al jaren een relatie heeft met een Braziliaanse vrouw, ging zaterdagavond na zijn geslaagde kwalificatie voor de toestelfinale op ringen en een optreden in de NOS-studio het olympisch dorp uit.

Kleine zzp'er is vaak gepensioneerde die bijklust
Voor het eerst heeft het CBS de zelfstandigen die minder dan 12 uur in de week werken onder de loep genomen. Over het algemeen zijn ze wat ouder. En opvallend vaak zijn ze tevreden.

Republikeinse veiligheidsexperts waarschuwen tegen Trump
Vijftig prominente Republikeinen hebben maandag in een open brief gezegd dat een eventuele president Trump een gevaar is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. De ondertekenaars zijn ervaren veiligheidsexperts die onder Republikeinse presidenten hebben gewerkt.

Duitsland weigert meer vluchtelingen aan grens
Duitsland heeft dit jaar meer vluchtelingen de toegang ontzegd. Ook is het aantal asielzoekers dat is uitgezet toegenomen, meldt de Neue Osnabrücker Zeitung dinsdag.

Sportzomer Live

Rio dag 3 - Heemskerk: 'Dacht dat ik beter was, veel beter'
'Ik kwam totaal niet in mijn slag. Hoe dat komt, dat weet ik ook niet zo goed'', zei Femke Heemskerk na haar teleurstellende 200 meter vrije slag. De nummer twee van het laatste EK had op het nippertje de series overleefd, met een tijd die liefst 3 seconden boven haar persoonlijk record ligt.

Nederlandse volleybalsters verliezen van VS maar manifesteren zich als stuntploeg
In een zinderende vijfsetter moest Nederland uiteindelijk het hoofd buigen tegen wereldkampioen Amerika. De nederlaag voelde als een morele overwinning.

Vandaag in het nieuws

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin ontmoeten elkaar vandaag in Sint-Petersburg. De relatie tussen de twee leiders raakte verstoord nadat Turkije vorig jaar een Russische straaljager uit de lucht schoot, maar Poetin en Erdogan zijn vastbesloten de banden weer aan te halen. Op de vierde dag van de Olympische Spelen zijn de ogen gericht op judoka's Anicka van Emden en Frank de Wit. Bas Verwijlen neemt het tijdens het schermen op tegen de Rus Anton Avdeev en de hockeymannen spelen tegen Canada.

Aanraders van de redactie

Een middelvinger naar het Westen (+)
Zijn bezoek aan Sint-Petersburg is 'historisch'. Turkije slaat 'een nieuwe bladzijde' open in de relatie met Rusland, zo zei de Turkse president Tayyip Recep Erdogan tegen Russische journalisten aan de vooravond van zijn ontmoeting dinsdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

'We hadden het anders moeten doen' (+)
De Haagse verpleeghuizen van Florence kwamen op de zwarte lijst. Daar werden stellen op het eind van hun leven zomaar uit elkaar gehaald. De zorgdirecteur komt tot inkeer.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

In Antalya blijft het Russische gebak staan (+)
De Volkskrant bezoekt badplaatsen waar toeristen wegblijven vanwege aanslagen of andere onrust.

Voor de onzekere puber is Instagram Stories goed nieuws (+)
Plotseling dacht ik aan Wim Kok. Niet aan de politicus met/zonder ideologische veren of de oude vakbondsman die ING-commissaris werd. Nee, aan de Wim Kok die hulpeloos naar een computerscherm staart, eind jaren negentig. Het is een prachtig fragment - te bekijken op YouTube - waarin een 11-jarig meisje de premier geduldig probeert te helpen bij het verzenden van een mail. 'Kunt u met de muis naar de bookmarks gaan?', vraagt ze. Waarop Kok de muis pakt en als een afstandsbediening op het scherm richt.

Ondanks het hoogseizoen is het bijzonder rustig rond het zwembad van het Kremlin Hotel in Antalya. Beeld Cigdem Yuksel
Ondanks het hoogseizoen is het bijzonder rustig rond het zwembad van het Kremlin Hotel in Antalya.Beeld Cigdem Yuksel

Keizer Akihito wil aftreden, maar abdicatie ligt gevoelig in Japan (+)
Hij nam het woord abdicatie niet in de mond, maar zijn boodschap was duidelijk. In de zeer uitzonderlijke televisietoespraak die hij vandaag hield, gaf de Japanse keizer Akihito te kennen dat hij vanwege zijn hoge leeftijd binnen afzienbare termijn afstand wil doen van de troon. Of aan die wens zal worden voldaan is onzeker. In Japan beschikt de keizer niet over zijn eigen lot.

Wevers turnt, lacht - en duikt dan in haar boekje
Als Sanne Wevers haar oefening heeft volbracht en de mooiste lach aan jury en publiek heeft getoond, sprint de vicewereldkampioen op balk naar haar sporttas. De turnster graait dan tussen haar pakjes, handdoeken, make-up, schoentjes en windsels, op zoek naar haar boekje.

Loes Reijmer: voor de onzekere puber is Instagram Stories goed nieuws
Snapchat is boven alles, een sociaal medium dat intrinsiek de lelijkheid van het dagelijks leven roemt: de vluchtige foto's en korte video's die na 24 uur verdwijnen zijn het tegenovergestelde van het volmaakte Instagram. Daarom is het ironisch dat juist die app nu de belangrijkste functie van Snapchat schaamteloos heeft gekopieerd met Instagram Stories.

De Japanse keizer Akihito tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland in 2000. Beeld anp
De Japanse keizer Akihito tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland in 2000.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden