Yuri van Gelder spant kort geding aan

Ringenspecialist Yuri van Gelder spant ondanks de eerdere mededeling van de Internationale Turnfederatie FIG dat zijn plek in de olympische ringenfinale is vergeven, een kort geding aan. Van Gelder hoopt alsnog via de rechter een terugkeer naar Rio af te kunnen dwingen. Een woordvoerder van die rechtbank bevestigde woensdag een bericht hierover van de NOS.

Redactie
null Beeld Pim Ras
Beeld Pim Ras

Op basis van de FIG-reglementen is dat niet meer mogelijk, aldus de woordvoerder van de internationale turnfederatie. Volgens de internationale turnfederatie FIG is de turner officieel teruggetrokken voor de olympische ringenfinale van komende maandag, zo liet de instantie woensdag aan het ANP weten. De Fransman Danny Rodrigues is aangewezen als de vervanger van Van Gelder in de ringenfinale. 'Op basis van onze regels kan hij dan niet meer terugkeren', zei een FIG-woordvoerder.

NOC*NSF verwijderde Van Gelder eerder deze week uit de olympische ploeg omdat hij de regels van goed gedrag had overtreden. Van Gelder zei voor de verklaring van de internationale turnfederatie te overwegen naar de rechter te stappen om toch deelname aan de finale in Rio af te dwingen.

Van Gelder had het dorp verlaten voor een nacht elders en hij had alcohol gedronken. Andere berichten, met name van de NOS, spraken van een nachtclubbezoek en terugkeer in beschonken toestand. Andere sporters zouden er last van hebben gehad. Volgens het AD zou Van Gelder naar het Holland Huis zijn gegaan en daar hebben gerookt en gedronken, waarna hij met een groep Braziliaanse vrienden en zijn Braziliaanse vriendin het nachtleven van Rio indook. Uit gesprekken van het AD met betrokkenen in en rond de Nederlandse olympische ploeg zou blijken dat het niet de eerste keer was dat Van Gelder de gedragsregels overtrad.

Chef de mission Maurits Hendriks, op de hoogte gebracht door Hans Gootjes, de delegatieleider van turnbond KNGU, zette Van Gelder om die reden op het vliegtuig naar Nederland.

Afdwingen

Na zijn thuiskomst heeft Van Gelder zich samen met zijn advocaat Cor Hellingman op juridische stappen beraden die een terugkeer in de toestelfinale mogelijk moeten maken. De advocaat zegt dat hij goede kansen ziet om de zaak te winnen maar dat de beslissing om een kort geding aan te spannen volledig aan Van Gelder is. De jurist zegt de zaak voor te bereiden, Van Gelder zal zich concentreren op een eventuele terugkeer in de ringen in Rio.

'Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden', aldus Hellingman tegen het ANP. 'Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt vooral door de pers hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten.'

Hoe Van Gelder een eventuele terugkeer wil afdwingen is nog onduidelijk. 'We zijn nu bezig om te zien op welke wijze dat het beste kan, bijvoorbeeld door het aanspannen van een kort geding', aldus Hellingman. Een kort geding bij een Nederlandse rechter lijkt naar zijn oordeel daarvoor de meest geschikte keuze, maar daar is hij nog niet over uit. De vraag is ook of het sportarbitrageinstituut CAS eveneens tot de mogelijkheden behoort.

Probleem is volgens hem dat nog niet duidelijk is wie hij in rechte moet aanspreken. 'NOC*NSF heeft zich onrechtmatig gedragen door Yuri op een vliegtuig naar huis te zetten, terwijl Yuri met het IOC een afspraak heeft om komende maandag de finale op de ringen te turnen.'

Het gaat volgens Hellingman over een juridisch ingewikkelde kwestie met veel betrokken partijen. 'Het wordt een heel gedoe om ervoor te zorgen dat Yuri maandag alsnog kan turnen in Rio. Daarvoor heb ik dus alle tijd en aandacht nodig.'

Een van de complicaties is dat de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues als vervanger is aangewezen voor Van Gelder. Dat zou kunnen betekenen dat niet alleen rechtszaken tegen NOC*NSF en/of de turnbond KNGU zouden moeten worden aangespannen, maar mogelijk ook tegen de internationale turnbond om alsnog toegang te krijgen tot de toestelfinale.

Yuri van Gelder Beeld anp
Yuri van GelderBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden