Column

Yuri van Gelder had gewoon brons gehaald

Yuri van Gelder. Beeld ANP
Yuri van Gelder.Beeld ANP

De Amerikaanse basketbalspelers logeren niet in het olympisch dorp, maar in een cruiseschip dat voor Rio dobbert. De NBA-sterren ontbreekt het aan niets. Zij hebben een luxehut voor zichzelf, die - zo lees ik in het AD - 'uiterst comfortabel gemeubileerd is en voorzien van een goedgevulde minibar, televisie, video en radio'. In de formulering proef je dat de krant dit eigenlijk maar overdreven vindt. Kennelijk had men liever gezien dat er alleen een bed en een stoel in de hut stond en dat de minibar leeg was opgeleverd.

Max Pam

Zelf geef ik 'de NBA-sterren', zoals ze steevast worden genoemd, groot gelijk. Als je een topprestatie wil verrichten, moet alles wat niets met jouw sport te maken heeft zo precies mogelijk zijn geregeld. Wellicht dat er voor teamsporten andere wetten gelden, maar wie als individu een topprestatie wil leveren, moet de deur achter zich dicht kunnen slaan om zich af te zonderen.

Als schaker denk ik natuurlijk onmiddellijk aan Bobby Fischer of Garri Kasparov. Die zouden nog geen teen in het olympisch dorp hebben gezet. Fischer wilde een hele villa voor zichzelf, met ramen die geblindeerd kon worden, en Special Forces voor de deur. No pasaran! Kasparov was iets milder, maar wie te lang voor zijn villa bleef staan, kreeg al snel de honden achter zich aan.

Zo'n olympisch dorp lijkt me een hel die wordt bevolkt door 'de anderen', om met Sartre te spreken. Tijdens de Zomerspelen in Atlanta mocht ik als verslaggever rondlopen in zo'n dorp en het viel mij toen al op hoe klein de kamers van de atleten waren en hoe weinig privacy zij hadden. Bettine Vriesekoop, die destijds meedeed, was zichtbaar ongelukkig met haar onderkomen. Dat hele dorp leek meer geschikt voor een evaluatieweekend van de padvinderij. Wie onder die omstandigheden in staat is wereldrecords te verbeteren, moet wel over een ijzersterk concentratievermogen beschikken. De prestaties van de Nederlandse olympiërs kunnen nog aanzienlijk worden verbeterd door hen onder te brengen in een prettig hotel, en dat hoeft heus geen cruiseschip te zijn.

En dan het Holland Heineken House, ook zoiets. Daarin heb ik ook wel eens een nacht rondgedoold. In deze krant las ik dat het HHH verschillende geestelijke vaders heeft, die 'het format' claimen. Zelf vond Freddy Heineken het HHH iets verschrikkelijks, zoals hij mij eens opbiechtte. Als het aan hem lag, zou hij daar liever nooit komen. Sport en bier vond hij trouwens toch een bespottelijke combinatie, maar ja, je kon niet eeuwig je eigen marketingafdeling schofferen. Liever dan aan sportreclame besteedde Heineken zijn geld aan een historicus, die moest nagaan wat er van een verenigd Europa terecht zou komen als alle Europese volkeren een eigen staat zouden krijgen. De atleten in het HHH kun je trouwens niets verwijten. Wie wint, verkeert even in een roes. Wie verliest, heeft drank nodig om die roes op te roepen.

Uit het voorgaande zult u begrijpen dat mijn sympathie volledig op de hand is van Yuri van Gelder, die naar huis is gestuurd voordat hij de finale kon turnen. De schaker Aljechin dronk ook wel eens wat voor de partij - men vond hem een keer laveloos op een bankje in het park - en werd er wereldkampioen mee. Wie het vonnis (C/05/306681 / KG ZA 16-347) leest van de rechtbank in Arnhem inzake het kort geding dat Van Gelder tegen het NOC*NSF heeft aangespannen, wordt getroffen door de verpletterende kleinburgerlijkheid van de uitspraak. Zelf kunnen de rechters nog geen seconde een zwaantje aan de ringen volhouden, maar wel weten zij precies 'dat dit gedrag niet past bij een topsporter'. Het grappige is dat de rechters zelf het bewijs voor die stelling hebben vernietigd. Van Gelder kwam als achtste de finale binnen. Als hij in de finale zelf hoger was geëindigd, had hij hiermee kunnen aantonen dat hij het avondje stappen en die paar biertjes nodig had om beter te kunnen turnen dan hij in de voorronde had gedaan.

Benepen is ook de houding van de Nederlandse sportbobo's daar ter plekke. Verraden te worden door je eigen trainer is onvergeeflijk. In plaats van Van Gelder weg te sturen, hadden ze hem in een fijne hotelkamer moeten stoppen, eentje die uiterst comfortabel gemeubileerd was. Wat mij betreft hadden ze alleen de goedgevulde minibar kunnen leeghalen. Een rel was er dan nooit geweest en Yuri had gewoon brons gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden