Yuri van Gelder, gevallen ringenkampioen

ROTTERDAM - Interne medische controles moesten Yuri van Gelder van hernieuwd gebruik van cocaïne afhouden. De turner diende, buiten de officiële controles van WADA en Doping Autoriteit om, met enige regelmaat zijn urine in te leveren voor een interne controle van de KNGU.

Van onze verslaggever John Volkers
© anp Beeld
© anp

De overeenkomst daartoe werd in april gesloten en getekend op 14 juli, de dag dat zijn schorsing afliep. Stoute Yuri, het mannetje dat graag wat wil uitproberen, moest brave Yuri worden. Een volgend vergrijp, zo was de afspraak, zou niet getolereerd worden.

En toen werd het dinsdag 12 oktober, er was geen interne urinetest afgenomen, maar de dag tevoren had Van Gelder zich wel merkwaardig gedragen op training. Er werd gegispt over stapgedrag. Zijn trainer Bram van Bokhoven moest aan bondsarts Liesbeth Lim melden dat er in zijn ogen iets danig mis was met de kampioen van de ringen.

Verbaasd
Technisch directeur Hans Gootjes werd erbij geroepen, Yuri moest meekomen en het kwartet trok zich terug in een kamer in het Van der Valk-hotel te Ridderkerk. De rest van de turnploeg was verbaasd. De eerste training in de WK-arena en dan zijn de belangrijkste coach, de topturner, de chef en de dokter er niet bij.

Van Gelder werd hard geconfronteerd met zijn gedragsverandering. Of er sprake was van een 'terugvalsituatie'? Die was er. Van Gelder, de verslaafde die in tal van interviews zei dat hij niet verslaafd was en zelfs een hekel aan dat smerige woord had, bekende toch weer naar het witte poeder te hebben gegrepen, een bekentenis die hij - spoorloos verdwenen - een dag later weer introk.

Geen duidelijkheid
Op de dinsdagmiddag in Rotterdam was Gootjes er binnen een kwartier uit. Hij besloot Van Gelder uit de WK-ploeg te gooien. De pers werd op de hoogte gesteld. 's Avonds zou er een toelichting worden gegeven. Maar alles wat er 's avonds kwam, geen duidelijkheid over de situatie. 'Om medische redenen van persoonlijke aard', was tot terugtrekking van de WK-favoriet overgegaan.

Bijna 24 uur gingen de verdachtmakingen en gissingen rond, tot de KNGU woensdagmiddag besloot met het verhaal naar buiten te komen. Van Gelder, noch zijn raadsman, noch zijn agent, was naar buiten getreden met de ware reden, recidive. En daarom deed de KNGU het maar, op het gevaar af dat ze een grote claim aan haar kont zou krijgen.

Voorzitter Geukers en technisch directeur Gootjes kwamen in actie, omdat het WK-toernooi, de WK-ploeg en de hele sfeer in Rotterdam vertroebeld dreigde te raken door de affaire-Van Gelder. Het mediageweld was enorm. De turner had het woord mogen doen, zoals bij zijn eerste overtreding vorig jaar. Maar hij meldde zich niet. Hij was afgedropen na een gesprekje waarover geen ploeglid een woord naar buiten mocht brengen. Turner Bart Deurloo: 'Dat ik nog eens een spreekverbod zou krijgen. Gek.'

Afstand
De KNGU nam in een uur tijd fors afstand van de pupil, voor wie zo vele inspanningen waren gedaan. Van Gelder was in een zetel klaargestoomd voor de WK. Hij haalde het toernooi in eigen land echter niet. Twee jaar geleden was hij nog de posterboy, nu is hij de boeman die veel van zijnpopulariteit zal hebben verloren.
Voorzitter Geukers was teleurgesteld. 'Dit zit in je achterhoofd. Je weet wat er zou kunnen gebeuren. Dit risico is er altijd. Je komt makkelijker aan het spul dan je eraf komt.'

De bond was behoorlijk eerlijk over het eigen falen in de communicatie naar gissend Nederland. Ook werd uitleg gegeven over de situatie. Nee, er is geen belastende dopingstaal. En nee, er is geen sprake van een schorsing. Van Gelder is slechts uitgesloten van WK-deelname door de man die daarover gaat, technisch directeur Hans Gootjes.
De consequenties op langere termijn zijn erger. 'Ik maak Yuri geen verwijten', sprak Gootjes, 'maar het vertrouwen is er niet meer.' Geukers: 'En als iemand zegt, graag begrip, dan zeg ik: we hebben al zoveel begrip getoond.'

Vandaag komt er nog een hoofdstuk in de soap. Van Gelder zei vanuit Portugal een verklaring uit te sturen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden