Yuppenhumor Frasier nog altijd komisch

Pijnlijke situaties en relatieproblemen van carrièrejagers in de grote stad vormen de hoofdmoot in de comedyserie Frasier, die de afgelopen zes jaar door de VARA werd uitgezonden....

Sander van der Ploeg

De snobistische en neurotische radiopsycholoog Frasier Crane voorziet bellers in zijn programma van wijs consult, maar leidt ondertussen zelf een chaotisch privé-leven. Vrijgezel sinds jaar en dag, woont hij samen met zijn wat simpele vader, wiens appartement hij gebruikt als uitvalsbasis voor de jacht op de ideale vrouw.

Frasier wordt van alle kanten van raad voorzien door zijn cynische broer Niles. Maar ook deze kent weinig geluk in de liefde. Voor advies over het andere geslacht kan Frasier tevens terecht bij de producente van zijn radioprogramma, Ross, en de fysiotherapeute van zijn vader, de Engelse Daphne. Maar natuurlijk maken zij zelf net zo'n grote puinhoop van hun sociale leven.

De serie begon in 1993 als een spin off van de populaire sitcom Cheers. Frasiers personage van cynische radiopsycholoog werd zo geliefd, dat hij verder mocht met een eigen show nadat Cheers stopte.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen vertrouwen de scenarioschrijvers weer op de oude succesformule. Frasier heeft de mooie Emily op het oog en hij is vastbesloten haar aan te spreken na een operavoorstelling op Valentijnsdag. Als blijkt dat zijn broer al een afspraakje heeft, nodigt Frasier noodgedwongen zijn vader Martin uit. Frasiers grote liefde Emily blijkt haar moeder te hebben meegenomen. Zij wordt tijdens de pauze spontaan verliefd op Martin, maar hij moet niets van haar hebben. Om haar zo galant mogelijk te dumpen, beweert hij dat hij homoseksueel is. Emily krijgt dit te horen en neemt haar oom Edward, die wél is gediend van de herenliefde, mee naar een afspraakje bij Frasier thuis, teneinde haar oom te koppelen aan Martin. Deze dient op de avances van Edward in te gaan om Frasiers afspraakje niet te bederven. Dat levert uiteraard de nodige, enigzins voorspelbare hilariteit op.

De humor van Frasier is vooral gebaseerd op zeer herkenbare situaties: de hardwerkende, alleengaande yup wordt een spiegel voorgehouden. Anders dan de brave humor in een vergelijkbare comedy als Ally McBeal, kan de kijker bij Frasier meer cynisme, dubbele bodems en woordgrappen verwachten. En dat slaat aan, de comedy is in de Verenigde Staten na acht seizoenen nog steeds erg populair.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden