Yunus niet op agenda Erdogan

Ankara lijkt niet van zins de kwestie-Yunus hoog op te spelen tijdens het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan Nederland, morgen. Alle geplande ontmoetingen en bezoeken zijn puur zakelijk van karakter, zo blijkt uit het programma dat dinsdag is openbaar gemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - De controverse over Yunus, een jongen van Turkse komaf die negen jaar geleden werd ondergebracht bij lesbische pleegouders, speelde afgelopen week hoog op. De biologische moeder heeft bezwaren tegen de gang van zaken in het algemeen en homoseksualiteit in het bijzonder, wil haar kind terug en riep de hulp van Erdogan in. Het gerucht ging dat de Turkse premier morgen bij de moeder in Den Haag op bezoek zou gaan.

Uit het programma blijkt daarvan niets. De Turkse premier bezoekt 's ochtends 'een cultureel evenement', wordt ontvangen door koningin Beatrix en spreekt daarna met premier Rutte. Verder staan ontmoetingen met de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en minister Ploumen (Handel) op het program. Bezoeken aan enkele bedrijven ronden het bezoek af.

De kwestie van het pleegkind zal wel ter sprake worden gebracht, maar dan door premier Rutte, zo verklaarde vicepremier Asscher dinsdag in de Tweede Kamer. Die gaat zijn Turkse tegenvoeter uitleggen hoe zorgvuldig de Nederlandse pleegprocedure werkt en wat de uitgangspunten zijn; de veiligheid van het kind staat voorop, zaken als geaardheid van de opvangouders spelen geen rol. 'Die uitgangspunten zijn niet onderhandelbaar', aldus Asscher.

De PvdA'er was naar de Tweede Kamer geroepen door de PVV om toelichting te geven op teksten die hij uitsprak na de ministerraad van afgelopen vrijdag. Die werden algemeen als vrij stevig uitgelegd; hij noemde Turkse kritiek op de Nederlandse pleegpraktijk onder meer 'volstrekt ongepast' en 'aanmatigend' en benadrukte dat buitenlandse mogendheden niets te zeggen hebben over de levensstijl van burgers in Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans bevestigde dinsdag nog eens dat Asscher daarmee de lijn van het hele kabinet correct verwoord had.

De PVV vindt echter dat het kabinet daarmee niet ver genoeg gaat. Kamerlid Sietse Fritsma opperde dat degenen die kritiek hadden geuit op Nederland moeten worden teruggestuurd naar Turkije.

Asscher: 'Dat is nou net zozeer een vrijheid in onze samenleving: je mag protesteren tegen dingen waar je het niet mee eens bent. Ook als u en ik over die dingen dan weer een andere mening hebben.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden