Yudhoyono op overwinningskoers

Ex-generaal Susilo Bambang Yudhoyono ('SBY') lijkt af te stevenen op een afgetekende overwinning bij de Indonesische presidentsverkiezingen van maandag. Voorlopige uitslagen, na telling van ruim veertig miljoen stemmen, gaven 'SBY' bijna exact 60 procent van de stemmen...

ANP

De voormalig veiligheidsminister onder Megawati gaat in vrijwel alle provincies aan kop. Onderzoekers hadden vooraf al een overwinning van de populaire Yudhoyono voorspeld.

'SBY' toonde zich al tijdens het uitbrengen van zijn stem optimistisch. 'Ik geloof dat, als God het wil, ik deze verkiezingen kan winnen', aldus de Yudhoyono. De officiële bekendmaking van de uitslag is pas op 5 oktober.

Van de afgelegen oerwouden in Papua tot de torenflats van de hoofdstad Jakarta konden circa 153 miljoen kiesgerechtigden een keuze maken tussen de president en haar voormalige bewindsman. De autoriteiten hadden uit angst voor aanslagen door moslimextremisten meer dan 200.000 veiligheidsfunctionarissen ingezet. Elf dagen geleden kwamen door een ontploffing met een autobom bij de Australische ambassade in Jakarta negen personen om.

Voor zover bekend zijn de verkiezingen echter zonder incidenten verlopen. Vanuit Jakarta meldde de leider van de Europese waarnemerscommissie, Glyn Ford, 'absoluut geen problemen'.

De tweede en beslissende stemronde was het voorlopige sluitstuk van de gang naar democratie die Indonesië sinds de val van dictator Soeharto in 1998 maakt. Het was de eerste keer dat het grootste moslimland ter wereld rechtstreeks een president kon kiezen. In de eerste ronde begin juli deden vijf kandidaten mee, met Yudhoyono (33,6 procent) en Megawati (26,6 procent) als de winnaars.

De deelname van Megawati aan de tweede ronde was voor een aantal waarnemers al een verrassing. Het gedwongen opstappen van Soeharto na 32 jaar kwam destijds temidden van een grote economische crisis waarvan het land nog altijd de negatieve gevolgen merkt. Er is intussen weliswaar sprake van een enigszins bestendige economische groei, maar voor tientallen miljoenen arme Indonesiërs is er de afgelopen jaren bitter weinig veranderd. Meer dan de helft van de bevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag.

Yudhoyono en Megawati gelden beiden als seculiere nationalisten die een harde lijn voorstaan in de strijd tegen terreur. Het ideale compromisfiguur lijkt evenwel Yudhoyono te zijn, die als ex-generaal en ex-minister van veiligheidszaken de 'oude waarden' van tucht en orde vertegenwoordigt en tegelijkertijd verdere democratisering en een betere verdeling van de welvaart predikt. Voor velen is de zwijgzame Megawati te veel gelieerd aan oude machtsstructuren en haar daden waren voor veel toch al gefrustreerde Indonesiërs onder de maat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden