Yo!

Het is niet iedere amateur gegeven een interessante website te maken. Toch zijn miljoeneninvesteringen niet per se noodzakelijk voor een professionele netplek....

'ZELF hoor ik niet tot de hiphop scene, en ik roep ook niet om iedere zin Yo! De scene is op dit moment niet meer superhip. Het is niet de dansvloerstijl van het moment, maar het is nog steeds een grote, losse scene met een onderscheidend taalgebruik.

'De muziek spreekt me aan. Ik ben de Rap Dictionary begonnen omdat ik bepaalde woorden uit de muziek niet snapte. Het begon allang voordat het web er was, in 1992. Ik zag in nieuwsgroepen als alt.rap vragen naar woorden of uitdrukkingen langskomen. Ik ben toen de antwoorden daarop gaan verzamelen. Iedere veertien dagen postte ik het nieuwe lijstje. Dat ging automatisch. Daar heb ik lol in, om dat te automatiseren; ik studeerde toen informatica.

'Toen het web in 1994 opkwam, zag ik er een geweldige mogelijkheid in om de lijsten daar permanent neer te zetten. Zo is de Rap Dictionary begonnen.

'De lijst, nu zo'n 800 woorden en uitdrukkingen, is inmiddels van karakter veranderd. Eerst waren het woorden die ik niet kende of snapte. Later kwamen daar woorden bij die ik toegestuurd kreeg; die waren dus totaal vreemd voor me.

'Het aardige van internet is dat je zelf een hoekje, een markt, kan creëren. Als er belangstelling is voor zo'n onderwerp - hoe klein het ook is - en er komen bezoekers, dan groeit dat vanzelf uit. Je roept je eigen vraag op, en de sneeuwbal rolt als vanzelf verder.

'Nu komen er gemiddeld zo'n tien mailtjes per dag binnen. Meestal zijn dat reacties op de woorden die op de Wish List staan, termen waarvan ik de betekenis nog zoek. Zo'n 5 procent van de reacties zegt: ''Er klopt helemaal niks van jullie lijst''. Zonder dat ze overigens voorbeelden geven. Als er fouten in de lijst staan, of aanvullingen worden gegeven, dan voeg ik ze toe. Dat doe ik meestal in het weekeinde. De avonden gebruik ik om de mail te beantwoorden. De beste reactie die ik kreeg, was van Harry Allen, de bekendste hiphop-activist en gelieerd aan Public Enemy. Hij mailde dat hij de Dictionary zeer interessant vond en op de hoogte gehouden wilde worden. Een grotere eer is bijna niet denkbaar!

'De site kost me 500 dollar per maand. Dat is vooral mijn eigen schuld. Ik ben programmeur van beroep en wil totale controle hebben over de server waar de site op staat. Dat is duurder dan een server waarvan je maar een gedeelte huurt. Er zijn gelukkig wel inkomsten. Ik bied via Amazon.com boeken te koop aan. Dat loopt trouwens niet al te hard, maar er zijn ook nog advertenties. Ik denk dat zo'n 70 procent van de kosten daarmee is gedekt. De rest, pakweg 120 dollar, kan ik wel dragen. Een hobby mag wat kosten, tenslotte.

'Vorig jaar juni werd mijn site genoemd op de voorpagina van de Wall Street Journal: ze vonden zo'n Europese site over een typisch Amerikaans verschijnsel wel bijzonder. Ik was toevallig op vakantie in Amerika toen ik in de kiosk van het hotel de krant onder ogen kreeg. Het leverde me naast veel bezoek op de site ook een mediahype op. Ik werd bij allerlei radio- en tv-programma's uitgenodigd, ook in Amerika.

'Ik streef ernaar op mijn kleine terrein een one-stop shop, zoals dat tegenwoordig heet, te realiseren. Lijsten met alle artiesten, met links, met T-shirts, posters en dat soort dingen. Maar dat kost erg veel tijd; vooral het afgrazen van fansites is bijna ondoenlijk veel werk, daar zijn er zo veel van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden