NieuwsKlimaatfilm

YouTube verwijdert omstreden klimaatfilm Michael Moore

YouTube heeft de omstreden klimaatfilm van Michael Moore van het platform gehaald na een klacht van een Britse fotograaf. In de film zou zonder toestemming een filmfragment van hem zijn gebruikt.

Ben van Raaij
Documentairemaker Michael Moore beschouwt de copyrightclaim als een poging tot censuur. Beeld REUTERS
Documentairemaker Michael Moore beschouwt de copyrightclaim als een poging tot censuur.Beeld REUTERS

De klacht tegen de documentaire Planet of the Humans is volgens The Guardian afgelopen weekend gedaan door de Britse milieufotograaf Toby Smith. In de film zouden zonder overleg enkele seconden zijn gebruikt uit Smiths film over de winning van zeldzame aarden in Mongolië, Rare Earthenware. Ook maakt Smith bezwaar tegen de context waarin het fragment is gebruikt. Planet of the Humans is een frontale aanval op de milieubeweging.

Smith stapte met zijn klacht direct naar YouTube en niet naar de makers van de film, producent Michael Moore en regisseur Jeff Gibbs, omdat hij niet geïnteresseerd is in onderhandelingen. ‘Ik sta niet achter deze documentaire, ik ben het niet eens met de boodschap en ik heb bezwaar tegen het misleidende gebruik van feiten in de verhaallijn’, zegt hij in The Guardian.

Moore en Gibbs ontkennen het auteursrecht van Smith te hebben geschonden en spreken van een ‘schaamteloze daad’ van politiek gemotiveerde censuur. ‘Het is misbruik van auteursrecht om een film het zwijgen op te leggen die een serieus debat aanzwengelt over hoe delen van de milieubeweging in bed zijn gekropen met Wall Street en de zogenaamde groene kapitalisten.’

Grof geld

Het vorige maand uitgekomen Planet of the Humans claimt te onthullen hoe kopstukken van de milieubeweging als Al Gore en Bill McKibben gemene zaak zouden maken met het grote bedrijfsleven, dat grof geld hoopt te verdienen aan duurzaamheid.

In de film worden onder meer de haalbaarheid en de milieuvriendelijkheid van duurzame energiebronnen als zon, wind en biomassa ter discussie gesteld. Volgens de makers is de transitie naar duurzame energie een wanhopige poging ‘niet zozeer de planeet te redden, maar onze manier van leven’.

Volgens klimaatactivisten en -wetenschappers is de film echter een allegaartje van feitelijke onjuistheden, gedateerde informatie en ontzenuwde argumenten die de fossiele industrie gebruikte om groene energie te diskwalificeren. Een soort mes in de rug van de milieubeweging, dat mede wordt betreurd omdat Michael Moore een reputatie heeft als linkse criticus van het grootkapitaal.

Moore en Gibbs kondigden dit weekend meteen aan dat zij de gewraakte passage uit de film zullen halen zodat die weer snel online kan worden gezet. Planet of the Humans is in twee maanden tijd meer dan acht miljoen keer bekeken.

Klimaatbeweging verkettert ‘gevaarlijke’ nieuwe film van Michael Moore
‘Gevaarlijk, misleidend en destructief.’ Woedend is de klimaatbeweging over een door de Amerikaanse filmmaker Michael Moore geproduceerde documentaire die de vermeende hypocrisie van de groene beweging aanklaagt. Ze willen dat de film niet meer wordt vertoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden