Column

'You're the puppet' - media hebben touwtjes in handen

'You're the puppet.' Andermaal had De Donald de perfecte repliek paraat. Hem een beetje een speelbal van Poetin noemen. Was-ie helemaal niet, was ze zelf. Ja toch? De kenners waren er na afloop van het laatste debat snel uit, Trump was dit keer goed begonnen.

Beeld afp

Vooruit, dat stukje over baby's met negen maanden uit de baarmoeder rukken, dat klonk niet zo fris. En hij had Mexicaanse immigranten misschien niet 'bad hombres' moeten noemen. Of 'haar' een 'nasty woman'. Dat hij niet wilde zeggen of hij een eventuele overwinning van Clinton zou erkennen, was misschien ook een beetje ongelukkig. Maar toch, goed begonnen.

Man, wat gaan we het missen. De snuifjes, het langzaam voorover buigen om te interrumperen, de schaamteloze ontkenningen, lekker voorbeschouwen bij Pauw met natuurlijk Wouter Bos. Want Wouter from the Netherlands had nog een paar debattips voor meneer en mevrouw de presidentskandidaat. Nu kun je met een beetje goede wil nog zeggen dat hij met zijn 'Dit Land Kan Zoveel Beter' de weg plaveide voor iets als 'Make America Great Again', waarom Diederik Samsom de volgende dag bij Jeroen mocht aanschuiven om het debat na te beschouwen, was ons een raadsel.

Veel te langzaam begon het te dagen. Door onze obsessie met de verkiezingen aan de andere kant van de plas waren we helemaal vergeten goed naar ons eigen plasje te kijken. Zeg zelf, 'Doorknokken', 'Samen Vooruit', 'Nieuwe Wegen', het klinkt eerder als een greep uit het latere, minder succesvolle werk van Mieke Telkamp dan als serieuze slogans van kandidaat-lijsttrekkers Samsom, Asscher en Monasch. Toch was de aandacht voor de partij er niet minder om. Nee, de media werden weer ouderwets bespeeld, zoals alleen een PvdA in verkiezingstijd dat kan.

Goed begonnen hoor, zonder meer. Zo'n mannenonderonsje sowieso. Vrouwen, daar kan je verkiezingen alleen maar door of van verliezen, zeggen wij altijd maar. Ook het openhouden van de mogelijkheid om over het systeem te zeuren, is altijd een prima zet. Over geheime afspraken tussen Asscher en Samsom of over GeenPeil als straks blijkt dat de flitsleden de stemming hebben gekaapt. Toch hebben wij nóg iets geleerd de afgelopen weken. Want Trump mag dan gemakshalve vergeten dat zij het waren die hem aanvankelijk op het schild hebben gehesen, de blonde droge haarflap heeft een punt als-ie zegt dat zijn opmars uiteindelijk door toedoen van de media is gestuit.

Ons staat nog helder voor de geest hoe een opgewekte Martijn van Dam vier jaar geleden in De Wereld Draait Door door Matthijs door de studio werd geslagen toen hij dacht even vrolijk zijn kandidaatstelling te kunnen toelichten. Dus als irrelevante buitenstaanders dan toch ongevraagd tips de ether in gaan slingeren, doen de Betrouwbare Hombres graag een duit in het sociaal-democratische zakje. Kijk toch uit met die vermaledijde media. Je kunt dan wel denken dat jij de touwtjes in handen hebt, uiteindelijk zullen zij je maken of breken. You're the puppet.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Rutte schijnt op zijn voordeur ook een JA/GEITENPAD-sticker te hebben.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden