Yogitype

Een normaal mens zal zijn handen niet gauw spontaan plat voor zich op tafel leggen. Dat zit niet lekker. Onderarmen trekken, schouders spannen....

Waarom, vraagt ondernemer en yoga-beoefenaar ing. Hans te Maarssen MBA uit Groenlo, zich af, ligt een toetsenbord van een computer dan wel nog steeds plat op tafel? 'Platleggen is vragen om ergonomische problemen, vooral RSI', zegt hij.

Onlangs verwierven hij en zijn Indiase oud-studiegenoot en zakenpartner Vineet Shankar uit Delhi Nederlands octrooi op hun baanbrekende ontwerp voor een nieuw toetsenbord onder nummer NL 1018584. Deze zogeheten YogiType(TM) is een intrigerend apparaat, dat het hele concept van een computertoetsenbord op zijn kop zet. Beter: rechtop.

Bij de yogitype bevinden de toetsen van een normaal querti-bord zich, verdeeld over twee groepen, op de buitenkant van een cylinder die met de bolle kant van de gebruiker afstaat. Daardoor krommen de handen zich als vanzelf rond de twee halve toetsenborden, terwijl door de verticale handpositie de pols niet gedraaid hoeft te worden.

Om het typen nog ontspannener te maken, worden die polsen ook nog elk door een beweegbare steun gedragen. Alsof de handen in rust op tafel liggen, eigenlijk.

Het geheel ziet er raar uit. Maar het went snel, zegt Te Maarssen, die zelf al tijden op een prototype werkt. 'Mensen moeten even een mentale hobbel over.'

Shankar en Te Maarssen, die ooit als levensmiddelentechnoloog werkte bij apparatenbouwer Stork, kennen elkaar van een mba-cursus die ze samen volgden aan de universiteit in Wageningen. Hun gemeenschappelijke belangstelling voor yoga en menselijk welzijn bracht hen bijeen.

Hun werk aan de yogitype moet leiden tot de verkoop van het idee aan een hardware-fabrikant, want Maarshan zelf is te klein om ook daadwerkelijk in de productie te stappen. Directeur Te Maarssen mikt daarbij op de wat chiquere namen, en het liefst een A-merk als Apple dat vormgeving altijd ruim baan geeft.

Daarbij is zelfs denkbaar dat het bord helemaal transparant wordt uitgevoerd. Dat neemt in elk geval het voor de hand liggende bezwaar weg dat de toetsen op de buitenkant van de cylinder voor de gebruiker onzichtbaar zijn. 'Technisch is transparant geen probleem. En het grappige is dat je vervolgens zelfs beter zicht krijgt dan bij een conventioneel toetsenbord, waar je handen de toetsen afdekken.'

In het onderzoek is net deze week een behoorlijke stap gezet. Gisteren studeerde in Delft aan de faculteit Industrieel Ontwerpen ir. Frederique Kemeling af op een studie voor de yogitype. Ze bedacht een produceerbaar yogitypebord en bracht de theoretische voordelen ervan in kaart. Daarnaast werkt een groep ostheopaten aan een rapport over de gunstige invloed van een goede typehouding op het welbevinden.

Er zijn bovendien vergevorderde contacten met de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Nijmegen over serieus ergonomisch onderzoek, om echt te kunnen claimen dat de yogitype RSI verhindert of tegengaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden