Yoga helpt bij depressie: Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: yoga helpt bij depressie.

Beeld Colourbox

Helpt yoga bij depressie? Terwijl in Nederland het onderzoek naar die vraag nog loopt, hebben ze in Amerika al een antwoord gevonden: het werkt. Dat schrijven althans wetenschappers van Harvard en de universiteit van Boston in een nieuwe studie, die vooral door Engelstalige media en enkele binnenlandse gezondheidsblogs enthousiast werd ontvangen. Maar klopt het?

Vooropstaat dat de deelnemers in deze studie, die allemaal redelijk depressief waren, na wekenlange ademhalingsoefeningen in typerende yogahoudingen wel degelijk minder klachten overhielden: op een depressievragenlijst (de zogeheten Beck Depression Inventory) behaalden ze een score van ongeveer 10, terwijl ze vóór de behandeling gemiddeld 24 punten scoorden, wat dicht tegen een ernstige depressie aanzat.

Aan dat positieve resultaat kleeft echter een groot probleem: de uitkomst heeft misschien helemaal niets met yoga te maken. Het zou goed kunnen dat de deelnemers in het onderzoek zich gewoon beter voelden omdat ze in een groepje ontspannend aan de slag gingen met hun depressie, in plaats van dat ze daarvoor specifiek yoga nodig hadden. Enkel een extra groep deelnemers zonder yoga zou dat effect kunnen uitsluiten. Maar ja: díé hebben de onderzoekers er niet bij gehaald.

Iéts in plaats van niets

Of de proefpersonen nu veel of weinig yoga beoefenden, maakte eveneens niet uit voor de depressieklachten. Iedereen voelde zich ongeveer even goed na de therapie, ongeacht de intensiteit ervan. Opnieuw geeft dat te denken over wat yoga nou precies doet: de vraag is of de ademhalingsoefeningen en Indiaas geïnspireerde rekbewegingen zelf iets bijzonders uithalen, of dat de deelnemers het gewoon fijn vonden íéts met hun depressieve gevoelens te doen, in plaats van niets.

Het opmerkelijkste is misschien wel dat zulke tekortkomingen al jaren spelen bij yoga-onderzoek. Bijvoorbeeld: van een greep uit 149 yogastudies die de kritische Cochrane Collaboration in 2014 onder de loep nam, bleek er destijds slechts één wetenschappelijk toetsbaar. Vaak geven yoga-onderzoekers niet vooraf hun studieopzet aan, waardoor achteraf niet valt te controleren of er onwelgevallige resultaten stilletjes in een bureaulade verdwijnen.

Conclusie: yoga ontspant vast, maar de geneeskracht blijft twijfelachtig.

Ziet u een bericht waarvan u denkt: klopt dit wel? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl

Meer klopt dit wel?

Verbetert een goed seksleven je werkprestaties?
Seks is goed voor de werkprestaties, zeggen arbeidspsychologen van Oregon State University in een nieuwe studie. Onder meer NU.nl en AD berichtten over het onderzoek. 'Vanavond al beginnen' met meer seks, zoals Esquire schrijft, of zit het anders met deze verse managementwijsheid?

Zit angst voor rekensommen in de genen?
Mensen die bang zijn voor rekensommen, hebben dat te danken aan hun aanleg. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek waarover NU.nl en enkele onderwijsblogs berichtten. Niet per se slechtere cijfervaardigheden zouden dus het probleem zijn, maar de erfelijke angst ervoor.

Veroorzaken huishoudchemicaliën mogelijk hersenstoornissen?
Alledaagse stoffen in en om het huis kunnen hersenstoornissen veroorzaken, aldus een nieuw wetenschappelijk rapport van CHEM Trust, in Nederland gepubliceerd door de gezondheidsorganisatie Wemos. Vlamvertragers in meubilair en hormoonverstorende stoffen in voedselverpakkingen leiden misschien zelfs tot ADHD en een lager IQ.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden