Yo también, Brammetje Baas

Kevin Toma
Beeld uit Het mooiste wat er is. Beeld
Beeld uit Het mooiste wat er is.Beeld

Het mooiste wat er is (Danyael Sugawara, 2015)
Zaterdag, NPO 3, 20.10 uur

Aan het begin van deze telefilm worden Sam (Maarten Heijmans) en Do (Sallie Harmsen) stapelverliefd. Vervolgens springt de plot vooruit, naar het moment waarop de twee, dan nog niet zo lang vader en moeder van Max, verkild in een restaurant zitten. Wat is er gebeurd? Kan het echt alleen het ouderschap zijn dat hen uit elkaar drijft, omdat Do zo zorgzaam is terwijl Sam krankjorum wordt van Max' gehuil?

Regisseur Danyael Sugawara (Alles stroomt) en scenarist Jolein Laarman (Kauwboy) schakelen heen en weer tussen de gelukkige en barre periodes. Een aardige vertelvorm en er wordt goed geacteerd, zonder dat de makers echt de diepte ingaan. Sam en Do beproeven het geduld van de toeschouwer door wel erg vaak een keel op te zetten, waardoor Sams stille momenten van bezinning dan wel weer effectiever worden.

Ginger & Rosa (Sally Potter, 2012)
Zaterdag, BBC 2, 23.30 uur

Ginger (17), zomaar een meisje uit het Londen van 1962, snapt het niet. Er dreigt een kernoorlog tussen Amerika en Rusland los te barsten, maar niemand lijkt dat te interesseren. Mooie, levensechte vertolking van Elle Fanning, die als Ginger meteen na aan het hart ligt. Hoe moet een pubermeisje dat nog met twee teddyberen in bed slaapt en haar eerste vieze slokjes bier drinkt, omgaan met zoiets onvoorstelbaars als een kernoorlog? Alice Englert is eveneens geweldig als Gingers onafscheidelijke vriendin Rosa; de fijne bijrollen en de Potteriaanse aandacht voor de waarde van woorden maken dit juweeltje compleet.

Yo, también (Antonio Naharro en Álvaro Pastor, 2009)
Zaterdag, NPO 2, 00.15 uur

De met het Downsyndroom behepte Pablo Pineda werd een Spaanse bekendheid omdat hij ondanks zijn handicap een universitaire opleiding afrondde en daarop een uitstekende baan vond. In het integere en bijzonder komische Yo, también ('Ik ook') speelt hij Daniel, een mid-dertiger die hopeloos verliefd wordt op een vrouwelijke collega, ook al zal zij die liefde nooit beantwoorden. Knap van de makers, dat ze de ongewone verhouding tussen het tweetal zo eerlijk en onsentimenteel benaderen.

Brammetje Baas (Anna van der Heide, 2012)
Zondag, Ketnet, 13.30 uur

Mooi portret van een jongetje dat gekmakend tegen zijn bord blijft tikken omdat hij muziek hoort in zijn hoofd, en op school zijn benen niet stil kan houden omdat die 'gemaakt zijn om te bewegen'. Coen Overdam is ontwapenend als Brammetje, wiens gedachten letterlijk door het beeld tuimelen, vaak in de vorm van Balder Westeins leuke animaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden