Yilmaz dreigt EU-aanvraag van Turkije in te trekken

Premier Yilmaz van Turkije dreigt de Turkse aanvraag van het lidmaatschap van de Europese Unie in te trekken als Brussel blijft weigeren Turkije op te nemen bij de kandidaat-leden....

REUTERS; AFP

Reuters, AFP

ANKARA

'Als de Europese Unie niet vóór juni een topconferentie houdt om zijn standpunt te veranderen, zal Turkije zijn aanvraag voor het volledige lidmaatschap formeel intrekken', zei Yilmaz tegen het officiële Turkse persbureau Anatolia in Brussel, waar zijn vliegtuig een tussenstop maakte op weg naar Washington. De Turkse aanvraag dateert van 1963, toen Turkije geassocieerd lid werd van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap.

Tijdens de EU-top van afgelopen weekeinde in Luxemburg sloten de regeringsleiders van de vijftien lidstaten Turkije vooralsnog uit als kandidaat voor het lidmaatschap van de unie. Elf andere landen, waaronder Cyprus, kregen wel op termijn het lidmaatschap toegezegd. Na een spoedzitting van zijn kabinet kondigde Yilmaz vervolgens aan de politieke dialoog met de EU af te breken.

De EU-landen eisen dat Turkije de mensenrechten respecteert, zijn territoriale geschillen met Griekenland aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag voorlegt en meewerkt aan de toetreding van Cyprus tot de Unie.

Maar Yilmaz zei gisteren dat de Europeanen 'moeten leren dat Turkije geen bananenrepubliek is'. 'Wij veranderen ons standpunt niet totdat we in dezelfde categorie worden ingedeeld als de elf landen', zei hij volgens Anatolia.

Yilmaz' krachtige taal, die de spanning tussen Turkije en de Europese Unie dreigt op te voeren, kwam als een verrassing voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Een woordvoerder haastte zich te zeggen dat 'politici soms zulke emotionele verklaringen afleggen'. Volgens hem betekent de uitspraak van Yilmaz niet dat Turkije zijn aanvraag definitief intrekt. 'Het zou kunnen dat hij Europa wilde intimideren.'

Een medewerker van president Demirel beoordeelde de uitspraak als 'volstrekt emotioneel'. Een parlementariër van de oppositionele islamisten vond dat de premier 'aan het bluffen' was. Maar Yilmaz hield de Europeanen in Brussel juist voor dat zijn dreigement niet als bluf moest worden opgevat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden