Yes we can... go after Romney: Obama's jacht op rivaal is geopend

Nauwelijks twee weken geleden zette president Obama's campagneteam een eerste filmpje op internet waarin rivaal Mitt Romney afgekraakt werd. Vandaag verscheen opnieuw een video waarin de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van Amerika het zwaar te verduren krijgt. Kortom: het moddergooien is begonnen.

Redactie

In het eerste filmpje komen voormalige werknemers van het ter ziele gegane staalbedrijf GST Steel aan het woord. Ze luchten uitgebreid hun hart over de vermeende meedogenloosheid van Romney, die geen oog zou hebben voor de werkende man. In deze tweede video zijn het arbeiders en bedienden van SCM Office Supplies in Marion, Indiana.

SCM, een bedrijf dat kantoorartikelen produceerde, kwam in 1994 in handen van Ampad, dat toebehoorde aan Bain Capital, een investeringsmaatschappij die in 1984 was opgericht door Mitt Romney. Na de overname ging het bedrijf snel failliet en werden alle 250 werknemers ontslagen. Ampad ging trouwens zelf failliet in 2000, daar verloren 1.500 werknemers hun baan. Dat schrijft De Morgen vandaag.

In de video getuigen voormalige SCM-werknemers hoe de sluiting van het bedrijf hun leven beïnvloedde. Het portret dat wordt geschilderd van de Republikeinse presidentskandidaat Romney is dat van een berekenende zakenman die de 'gewone werknemer' uitbuitte. 'Hij neemt van de armen en de middenklasse en geeft aan de rijken, getuigt een voormalig werknemer van SCM in de video. 'Wat hij doet is precies het tegenovergestelde van wat Robin Hood deed'.

Ook dit filmpje werd gepost op de website www.RomneyEconomics.com. Een site die speciaal door Obama's team werd opgezet om de kiezer te waarschuwen voor de gevaren voor de economie mits Romney tot president gekozen wordt.

Het moge inmiddels duidelijk zijn: de campagne van 2008 die in het teken stond van 'hope' en 'change' met de veel geïmiteerde slogan 'Yes we can', is ingeruild voor een keiharde campagne waarin het moddergooien niet geschuwd wordt. Het is afwachten wie de volgende uppercut weet uit te delen. Voorlopig staat Obama er twee voor op Romney.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden